Układy równań
Magda: Mam problem z tym układem równań:
| ⎧ | p*q2 =20 | |
| ⎩ | (p2)2 +(q2)2=5 |
|
| ⎧ | p*q2 =20 /*2 | |
| ⎩ | p24 +q24)=25 |
|
do tej pory rozwiązałam ale nie wiem co dalej błagam o pomoc
30 sty 19:48
Marcin: | | p*q | |
Pisz ułamki z dużym U, będą czytelniejsze. U {p*q}{2} ⇒ |
| |
| | 2 | |
30 sty 19:51
Marcin: | | 40 | |
q= |
| i sobie podstaw  |
| | p | |
30 sty 19:54
zielony: W ten sposób nigdzie nie zajdziesz (chyba). Daj całe polecenie, może trzeba podstawić za p i q
wzory albo coś. Tak jak teraz to będziesz miała cały czas dwie niewiadome.
30 sty 19:54
ICSP: Błąd w drugim równaniu.
30 sty 19:57
Magda: polecenie brzmi: Bok rombu ma długość 5, a wysokość 4. Oblicz długość przekątnych tego rombu
30 sty 19:57
ICSP:
mamy :
q
4 − 100q
2 + 1600 = 0 oraz q > 0
dostajesz q = 2
√5 v q = 4
√5
I to są szukane długości przekątnych rombu
30 sty 20:02
30 sty 20:02