ROMB
Monika: Bok rombu ma długość 5, a wysokość rombu wynosi 4. Oblicz długości przekątnych tego rombu.
Błagam o pomoc, bo próbowałam to robić, ale już się w tym gubię, a matematyka przyznam szczerze
nie jest moją mocną stroną
30 sty 16:40
Bogdan:

Pole P = 5*4 = 20, e, f > 0
| | 1 | |
20 = |
| * 2e * 2f ⇒ ef = 10 i e2 + f2 = 25 (rozwiąż ten układ równań) |
| | 2 | |
30 sty 17:45
Monika: Napisałeś 20 =
12 * 2e * 2f ale mam pytanie skąd się wzięło 2e i 2f?
30 sty 18:48
Marcin: | | 1 | |
Zapewne ze wzoru na pole rombu |
| |AC|*|BD| |
| | 2 | |
30 sty 18:50
Monika: ale wzór na pole to 12 e*f a tutaj jest 12 2e*2f
30 sty 18:54
dero2005:
Bogdan oznaczył przekątne jako 2f i 2e
30 sty 18:58
Marcin: No dokładnie. Popatrz na rysunek
30 sty 19:01