liczby zespolone
pat: Udowodnić, że suma wszystkich pierwiastków stopnia n z dowolnej liczby zespolonej równa jest 0.
Zaczęłam tak
S=ω0+ω1+...+ωn−1=
n√|z| (cosφn + isinφn + cosφ+2πn + isinφ+2πn + ...
+ cosφ+2n−2πn + isinφ+2n−2πn tu się zacięłam. Ma to sens? A jeśli tak to jak
wyzerować te sinusy i cosinusy? Bardzo bardzo proszę o pomoc, w ogóle nie czuję algebry
31 sty 00:05
wredulus_pospolitus:
łatwiej by było Ci to zrozumieć ... gdybyś widział/−a jak wygląda 'rozstawienie' pierwiastków
liczby zespolonej na płaszczyźnie (rysunek i zaznaczasz pierwiastki na okręgu)
udowodnienie tego dla parzystej liczby pierwiastków jest bardzo proste.
Wystarczy zauważyć, że
∀a jest pierwiastkiem liczby z a=(x,y) ∃a' będący pierwiastkiem z a'=(−x,y)
oraz:
∀a jest pierwiastkiem liczby z a=(x,y) ∃a' będący pierwiastkiem z a'=(x,−y)
natomiast przy nieparzystej liczbie pierwiastków sprawa wygląda troszeczkę bardziej
skomplikowanie, ale i tu graficzne przedstawienie pierwiastków byłoby baaardzo pomocne
31 sty 00:14
pat: Dziękuję, ale interpretacja geometryczna to troche mało. Istnieje może jakiś inny sposób?
31 sty 01:00
wredulus_pospolitus:
ale 'trochę mało' do czego

Interpretację geometryczną zaproponowałem Ci, abyś zrozumiała jaka jest zależność pierwiastków
pomiędzy sobą ... oczywiście geometrycznie można to także udowodnić, ale Ty wolisz
algebraicznie.
Druga sprawa −−− lepiej sprawdź wzór na pierwiastki liczby zespolonej −−− masz je źle zapisane
31 sty 08:36
MQ: Wystarczy udowodnić, że ∑(od k=0 do k=n−1)e2kπ/n=0, a to jest proste.
Podpowiedź: ciąg geometryczny.
31 sty 08:50
MQ: Drobna poprawka: e2kπi/n oczywiście −− zgubiłem i w poprzednim poście
31 sty 08:57