zbiornik na ropę
anka: Zbiornik na ropę naftową ma kształt walca, którego objętość wynosi 1 metr sześcienny. Pole
powierzchni tego zbiornika jest równe S.
a) Wykaż że zależność pola powierzchni S od promienia podstawy walca r wyraża się wzorem S
(r)=2pir3 + 2 / r
b) korzystając z tego wzoru oblicz, ile co najmniej blachy zużyto na wykonanie zbiornika o
średnicy podstawy 1 metr. Wynik zaokrąglij do drugiego miejsca po przecinku.
31 sty 11:51
wredulus_pospolitus:
wzory:
VW = ....
PP = ....
i 'kombinuj'
31 sty 11:52