równania różniczkowe liniowe rzędu ntego o stałych współczynnikach
M: y'''+4y''+4y'=0
wynik wynosi : C1+C2xe−2x+C3x2e−2x
y'''+6y''−7y'=0
wynik wynosi: C1+C2xe−7x+C3x2ex
Proszę o sprawdzenie
31 sty 11:23
wredulus_pospolitus:
źle źle źle
31 sty 11:31
M: ehhh jakaś podpowiedź co jest źle ?
31 sty 11:31
wredulus_pospolitus:
proponuję zrobić 1,2 i 3 pochodną (pamiętaj o pochodnych wnętrza) i sprawdzić co się dzieje
31 sty 11:39
M: ja robię to tak
r3+4r2+4r=0
r(r2+4r+4)=0
licze deltę i wychodzi 0
x0=−2
pierwiastki to 0, −2
31 sty 11:42
M: potem tylko podstawiam do wzoru na y jednorodne
31 sty 11:42
wredulus_pospolitus:
do tej części nie mam zastrzeżeń ... problem pojawia się później
31 sty 11:42
M: przy podstawianiu pod y jednorodne ?
31 sty 11:43
wredulus_pospolitus:
powinno być:
y1 = c1e0
y2 = c2e−2x
y3 = c3xe−2x
wzór ogólny przecież jest:
y(x) = c1er1*x + c2er2*x gdzie Δ>0
y(x) = c1er*x + c2*x*er*x gdzie Δ=0
31 sty 11:44
M: dobrze rozumiem, ja cały czas myślałam ze w C2 musi byc x
31 sty 11:46
M: krotnośc w tym równaniu równa się 3 ?
31 sty 11:46
M:
czyli w równaniu drugim powinno być ?
y'''+6y''−7y'=0
wynik wynosi: C1+C2e−7x+C32ex
31 sty 11:49
wredulus_pospolitus:
ale krotność MIEJSCA ZEROWEGO jest istotna
31 sty 11:49
M: czyli krotnośc 2
31 sty 11:49
wredulus_pospolitus:
miejsce zerowe r jest 'k' krotne to masz:
y(x) = c1*x0erx + c2*x1erx + ... + ck*xk−1erx
31 sty 11:50
M: nie rozumiem juz nic
31 sty 11:56