.
monika: ((x+1)/(x−1))
2 mam z tego pochodna poliiczyc i moje pytanie brzmi czy ta 2 z potegi moge sobie
wyrzucic przed pochodna policzyc pochodna z (x+1)/(x−1) i potem razy 2

?
31 sty 21:26
ICSP: | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
[( |
| )2]' = 2 * |
| * ( |
| )' |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
31 sty 21:47
monika: a no tak, dziekuje bardzo
31 sty 22:14
monika: | | x3 | |
a mam ∫ |
| dx i profesor powiedzial ze ma byc podstawienie t=1+x2 a wtedy przeciez |
| | √1+x2 | |
wszystkie x sie nie zastapia (ze tak powiem) i nie wiem co mam zrobic. Może mi ktos powiedzieć
ze dobrze przypuszczam, ze to podstawienie jest błędne
31 sty 22:18
sushi_ gg6397228:
x3 = x2 * x czerwony "x" pojdzie na "dt" a x2= t−1
31 sty 22:24
monika: aha, dziekuje, to juz robie
31 sty 22:27
monika: kurcze wraz nie wiem, bo to by dzialalo jakby w liczniku bylo 3x a nie x3 nie wiem jak mam to
podstawic i jak pozniej bedzie calka wygladac......
31 sty 22:48
sushi_ gg6397228:
| | x2 * 0,5 * 2x | | (t−1) * 0,5 * dt | |
∫ |
| dx= ∫ |
| = |
| | √1+x2 | | √t | |
31 sty 22:51
monika: ok, dziekuje
31 sty 22:53
ICSP:
podstawiając t =
1 + x2 dostajemy :
dt =
2x dx
t = x
2 +1 ⇒
x2 = t − 1
Poradzisz sobie dalej z podstawieniem ?
31 sty 22:54