Kąty trapezu
Me: W trapezie ABCD, w którym AD || BC, zachodzą równości |AB|=|BC|, |AC|=|CD| oraz |BC|+|CD|=|AD|
Wyznacz kąty tego trapezu.
Proszę, żeby to nie był sposób z sinusami, bo po prostu tego jeszcze nie robiliśmy
31 sty 14:54
wredulus_pospolitus:
γ = 90−
β
δ = 90−
α
β +
β+
α = 180 <−−− warunek trapezu
γ +
α+
δ = 180 <−−− warunek trapezu
i masz bez sinusów
31 sty 15:01
wredulus_pospolitus:
oczywiście powinno być:
γ = 180−2β
δ = 180−2α
31 sty 15:03
Me:

A rysunek nie powinien tak wyglądac?
31 sty 15:09
Bogdan:
| | α | |
2β = 180o − α ⇒ β = 90o − |
| |
| | 2 | |
| | α | |
|∡EDC| + |∡DCE| + |∡ECB| = 180o ⇒ α + 90o − |
| + 2α = 180o ⇒ α = ... |
| | 2 | |
31 sty 16:11