całka nieoznaczona
zadanie: Zadanie: oblicz całkę:
∫2x√1−4xdx
31 sty 11:16
wredulus_pospolitus:
tam jest:
| | 2x | |
∫ |
| dx  |
| | √1−4x | |
jeżeli tak ... to zauważ: 4
x = (2
2)
x = (2
x)
2
robisz podstawienie:
t= 2
x
dt = ..... dx
i liczysz całkę elementarną
31 sty 11:17
zadanie: co to jest całka elementarna
31 sty 11:18
wredulus_pospolitus:
całka elementarna ... całka którą obliczasz według znanych Ci wzorór 'podstawowych' czyli nie
wymaga żadnych dalszych przekształceń, aby ją wyliczyć,
chodzi o wzory (m.in.):
https://matematykaszkolna.pl/strona/2110.html
31 sty 11:23
wredulus_pospolitus:
tu akurat jest baaardzo mało ich ... i nie ma tego który jest Ci potrzebny
31 sty 11:23
Mila:
4
x=(2
x)
2
[2
x=t, 2
x ln(2) dx=dt]
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt= |
| arcsin(t)= |
| ln(2) | | √1−t2 | | ln(2) | |
31 sty 20:17