p
Radek:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wartość bezwzględna różnicy pierwiastków
równania 2x2+(1−2m)x−m=0 jest mniejsza od 5
Pierwszy warunek wychodzi błędnie
Δ≥0
(1−2m)2+8m≥0
1−4m+4m2+8m≥0
4m2+4m+1≥0
(2m+1)2≥0
to wychodzi, że m∊{−0,5}
30 sty 21:55
Marcin: Δ=0, współczynnik przy x2 dodatni, także m∊R
30 sty 21:59
Radek:

przecież dotyka oś
30 sty 21:59
Saizou : z pierwszego warunku wychodzi że m∊R
30 sty 22:00
Marcin: No tak, ale masz ≥ 0, także 0 też pasuje.
30 sty 22:00
Radek:
?
30 sty 22:00
Piotr 10: Podstaw sobie za m=−0,5
(2*(−0,5)+1)2 ≥ 0
(−1+1)2 ≥ 0
0 ≥ 0
co jest prawdą
30 sty 22:02
Marcin: Nie bardzo wiem w czym masz problem

Wszystko wydaje się jasne
30 sty 22:02
Radek:
| | 1 | |
no tak ale więc czemu m∊R a nie m∊{− |
| ) |
| | 2 | |
30 sty 22:03
Marcin: Bo jakąkolwiek liczbę byś nie wstawił za x, to zawsze będzie ona ≥0
30 sty 22:04
Marcin: czy tam za m w tym przypadku.
30 sty 22:04
Saizou : a jak byś rozwiązał nierówność kwadratową typu
4x2+4x+1≥0
30 sty 22:05
Radek:

(2x+1)
2≥0
30 sty 22:07
Marcin: Sam rysujesz dobrze parabole, a później piszesz bzdury
30 sty 22:08
Saizou : ale to jest nierówność a nie równanie

zatem....
30 sty 22:08
zawodus: klasyczny problem nie rozumienia nierówności słabej.
DOWOLNA LICZBA RZECZYWISTA PODNIESIONA DO KWADRATU JEST NIEUJEMNA...
30 sty 22:09
Radek:
| | 1 | |
jak by było ≤o wtedy by było x=− |
| dzięki zapomniałem |
| | 2 | |
30 sty 22:10
Marcin: Jakby było ≤0, to pasowałoby Ci tylko 0
30 sty 22:11