prawdopodobienstwo
Martaaa: W koszyku jest 36 owoców. Gruszek jest dwa razy więcej niż jabłek, a śliwek o cztery
mniej niż gruszek. Z koszyka wyjmujemy losowo jeden z owoców. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzeń:
a) A−wyjęto śliwkę
b) B−wyjętym owocem nie jest jabłko
c) C−wyjęto jabłko lub śliwkę
31 sty 12:24
J: Najpierw trzeba obliczyć ile jest poszczególnych owoców w koszyku:
x − ilość jabłek
2x − ilość gruszek
2x −4 − ilość śliwek
31 sty 12:29
Patronus: j − liczba jabłek
2j − liczba gruszek
2j−4 − liczba sliwek
wszystkich owoców jest 5j−4 = 36
5j = 40
j = 8
8 − jabłek
16 gruszek
12 śliwek
31 sty 12:31
Martaaa: okej tylko omega to z 36 losujemy, ale juz kumam, dzieki
31 sty 12:33
Patronus: taaa, 36

jakoś się zafiksowałem na tą 40
31 sty 12:36
Martaaa: Z urny zawierającej 4 kule białe i 3 czarne losujemy 1 kulę. Wrzucamy ją do urny i dorzucamy
jeszcze 3 kule tego samego koloru co wylosowana. Następnie powtórnie losujemy 1 kulę. Jakie
jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że przy tak ustalonych warunkach, za drugim razem
wylosujemy kulę białą?
Pomożesz z tym ?
31 sty 13:36
Patronus: na początku mamy 7 kul
| | 3 | |
prawd wylosowania czarnej to |
| |
| | 7 | |
| | 4 | |
prawd wylosowania białej to |
| |
| | 7 | |
I teraz mamy 2 możliwości :
| | 4 | |
1. mamy 10 kul (7 białych, 3 czarne) z prawd. |
| |
| | 7 | |
| | 3 | |
2. mamy 10 klu (4 białe, 6 czarnych) z prawd |
| |
| | 7 | |
losujemy kulę białą z 10 z punktu 1, albo 2. i mnożymu przez prawd wystapienia punktu 1 albo 2
| | 4 | | 7 | | 3 | | 4 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 7 | | 10 | | 7 | | 10 | |
31 sty 13:42
Martaaa: Jak mi rozpiszesz to się wydaje proste a tak to sama nie umiem..

W każdym z 3 pudełek znajduje się 1 kula czarna i 2 białe. Z pierwszego pudełka przełożono
losowo wybraną kulę do drugiego pudełka, a następnie z drugiego pudełka losowo wybraną kulę do
trzeciego pudełka. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej z trzeciego pudełka.
31 sty 14:00
Patronus: wybieramy kulę i z 1 pudełka i przekładamy do drugiego:
| | 2 | |
1. wybieramy białą z prawd. |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
2. wybieramy czarną z prad. |
| |
| | 3 | |
wkładamy do 2 pudełka:
1. wybieramy kulę białą
| | 2 | | 3 | |
a. a dołożyliśmy białą prawd |
| * |
| |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 2 | |
b. a dołozyliśmy czarną prawd |
| * |
| |
| | 3 | | 4 | |
2.wybieramy kulę czarną
| | 2 | | 1 | |
a. a dołożyliśmy białą prawd |
| * |
| |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 2 | |
b. a dołożyliśmy czarną prawd |
| * |
| |
| | 3 | | 4 | |
i wkładamy do 3 pudełka
| | 2 | | 3 | | 4 | |
1. losujemy białą punkt 1.a. |
| * |
| * |
| |
| | 3 | | 4 | | 5 | |
| | 1 | | 2 | | 3 | |
2. losujem białą punkt 1.b |
| * |
| * |
| |
| | 3 | | 4 | | 5 | |
| | 2 | | 1 | | 3 | |
3. losujemy białą punkt 2.a. |
| * |
| * |
| |
| | 3 | | 4 | | 5 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
4. losujemy białą punkt 2.b |
| * |
| * |
| |
| | 3 | | 4 | | 5 | |
i teraz tylko zsumować uff
31 sty 14:29