Wartość funkcji f określonej wzorem f(x)=-x+3
KtośekKtośowaty :D: Wartość funkcji f określonej wzorem f(x)=−x+3 są większe dla argumentów należących do
przedziału:
a) (−∞,−2)
b) (0,−2)
c) (2,0)
d) (2,∞)
Czuję się

, bo nie wiem o co kaman
31 sty 22:24
wredulus_pospolitus:
są większe ... od czego
31 sty 22:26
KtośekKtośowaty :D: ... są większe od 5 dla argumentów ...
31 sty 22:27
wredulus_pospolitus:
−x+3 > 5 <−−−− rozwiąż tą nierówność a poznasz odpowiedź
możesz także narysować tą prostą f(x) = −x+3
jak wolisz
31 sty 22:29
KtośekKtośowaty :D: I tyle o.O ?
31 sty 22:30
wredulus_pospolitus:
i tyle
31 sty 22:31
KtośekKtośowaty :D: Ale jak rozwiązuje to wychodzi 15 i co z tym dalej ?
31 sty 22:32
wredulus_pospolitus:
to ja nie wiem jak Ty rozwiązujesz ... ale z pewnością nie jest to poprawny sposób
31 sty 22:32
KtośekKtośowaty :D: Robię tak:
−x+3>5 /−3
−x>5−3
−x>2 /−1
x > −2
źle przeniosłem 
>
Czyli odpowiedz A ?
31 sty 22:37
wredulus_pospolitus:
ooo ... i teraz już PRAWIE jest dobrze
'co się dzieje ze znakiem nierówności' przy "mnożeniu" przez liczbę ujemną
31 sty 22:39
KtośekKtośowaty :D: Przy mnożeniu zmienia znak, ale ja tam dziele to też
31 sty 22:40