Podaj wzór ogólny ciągu
stiudent08: Witam.
Proszę o pomoc, w rozwiązaniu zadania.
Z jakich wzorów skorzystać, w tym przypadku?
1. Podać ogólny wyraz ciągu, gdy: S0=1; S1=4; Sn=2Sn−1−S¬n−2
31 sty 09:43
wredulus_pospolitus:
A jak się wyznacza wzór ogólny, mając wzór rekurencyjny
31 sty 09:45
stiudent08: Tego właśnie do końca nie wiem...
31 sty 10:09
wredulus_pospolitus: jak nie wiesz to 'próbujesz'
S
n = 2S
n−1 − S
n−2 = 2*(2S
n−2 − S
n−3) − S
n−2 = 3S
n−2 − 2S
n−3
S
n − S
n−1 = 3S
n−2 − 2S
n−3 − (2S
n−2 − S
n−3) = S
n−2 − S
n−3
czyli S
3 − S
2 = S
1 − S
0 = 3
S
2 = 8−1 = 7
S
3 = w takim razie = 7+3 = 10
S
4 − S
3 = S
2 − S
1 = 7−4 = 3
S
4 = w takim razie = 10+3 = 13
w takim razie: S
5 − S
4 = 3 ... i ogólnie (warto to wykazać) S
n − S
n−1 = 3
czyli S
n = S
n−1 + 3
czyli jest to ciąg arytmetyczny

S
n = S
1 * (n−1)*r
31 sty 11:29