Równanie i nierówność... ;/
Sebasthisss95: Proszę pilnie o pomoc... treść pierwszegoi zadania Rozwiąż równanie 9x=9+3x√7 . Wynik
przedstaw w postaci k+m√7 gdzie k,m∊W
drugie zadanie jest takie..Rozwiąż nierówność (9−3x)2≤(x−3)(9−3x)
30 sty 17:55
Mila:
1)
9x=9+3x
√7
9x−3x
√7=9
x*(9−3
√7)=9 /*(9+3
√7)
x*(81−9*7)=9*(9+3
√7)
x*18=9*(9+3
√7) /:9
2x=9+3
√7
2)
(9−3x)
2≤(x−3)(9−3x)
(9−3x)
2−(x−3)(9−3x)≤0
(9−3x)*(9−3x−(x−3))≤0
3*(3−x)*(9−3x−x+3)≤0
3*(3−x)*(12−2x)≤0
Dokończysz?
30 sty 21:25
Sebasthisss95: tak, dziękuję bardzo
31 sty 18:00