Reguła de L'Hospitala
Avi: | | ex−e−x | |
Oblicz stosując regułę de L' Hospitala: lim x→0 |
| |
| | sinxcosx | |
31 sty 11:13
wredulus_pospolitus:
i problem pojawia się w którym momencie
31 sty 11:15
Patronus:
| | 0 | | ex + e−x | | 2 | |
= [ |
| ] =Hosp= limx→0 |
| = |
| = 2. |
| | 0 | | cos2x − sin2x | | 1 | |
31 sty 11:34
Avi: | | ex−e−x | | (ex)'e−x−ex(e−x)' | |
lim x→0 ( |
| )'= |
| = |
| | sinxcosx | | (sinxcosx)2 | |
| | ex1ex−ex1ex | | 1−1 | |
|
| = |
| =0 |
| | sinx2+2sinxcosx+cosx2 | | 1+2sinxcosx | |
Czy to jest dobre rozwiązanie ?
31 sty 11:39
Patronus: nie, stosując regułę Hospitala nie rózniczkujesz ułamka tylko oddzielnie licznik i oddzielnie
mianownik, tak, że twoje rozwiązanie jest błędne,
31 sty 11:46
Patronus: Poza tym jeśli stosujesz wzór na pochodna ułamka to też źle
31 sty 11:46