Proszę o pomoc
Alien: Ile jest wszystkich par (x,y), gdzie x ∊ A i y ∊ B ?
a) A={3,6,9,12}, B={−10,−5,0,5,10,15,20}
b) A − zbiór dzielników liczby 50, B − zbiór dzielników liczby 60
31 sty 18:48
Kamix: Podpunkt a)
Masz 4 możliwości x i 7 możliwości y, więc par (x,y) będzie 4*7=28
Podpunkt b)
Tutaj nie jestem pewny, ale jak dla mnie, nie ma żadnej pary (x,y), gdyż żadna z podanych liczb
(3,6,9,12) nie jest dzielnikiem liczby 50.
31 sty 19:49
Marcin:
To są dzielniki 50: {1,2,5,10,25,50}
To są dzielniki 60: {1,2,3,4,5,6,10,12,15,20,30,60}
6*12=..
31 sty 19:51