Planimetria
Kamil: Wierzchołki trójkatą prostokątnego równoramiennego leżą na okręgu o promieniu 5cm.Oblicz pole i
obwód tego trójkąta
18 sie 19:49
yyy: promień okręgu to ramie trójkąta. miedzy ramionami jest kąt prosty. reszta powinna być jasna
18 sie 19:55
robinka:

r=5

skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa
18 sie 21:00
Eta:
a
2+a
2= (2r)
2
2a
2= 10
2= 100
a
2= 50= 25*2
a= 5
√2
P=
12a
2=
12*50= 25 cm
2
Ob= 10+ 5
√2+5
√2= 10+10
√2= 10(1+
√2) cm
19 sie 01:03
Kamil: | | 1 | |
Dlaczego jest P= |
| a2 prosze o wytłumaczenie |
| | 2 | |
19 sie 15:58
Kamil: ?
19 sie 15:58
robinka: | | 1 | | 1 | |
to jest trójkąt prostokątny równoramienny  P= |
| a*h= |
| *a*a |
| | 2 | | 2 | |
19 sie 16:00
Kamil: teraz rozumiem dzięki robinka, jestes super
19 sie 16:05
pati: Ramie trojkata rownoramiennego ma dl 14 cm , a miara kata przy wiwrzcholku wynosi 60º .
Oblicz pole i obwod trójkata .
31 sty 19:27