Pokaż, że równianie...
Aga: Pokaż, że równanie x + y√3 = √4+√3 nie ma rozwiązań (x;y) w zbiorze liczb wymiernych.
31 sty 23:09
wredulus_pospolitus:
(x+y√3)2 = (√4+√3)2
x2 + 3y2 + 2xy√3 = 4 + √3 => 2xy = 1 ⋀ (x2+3y2) = 4
rozwiąż układ równań:
2xy = 1 ⋀ (x2+3y2) = 4
na koniec pokaż że pierwiastki z wyników nie są liczbami wymiernymi
31 sty 23:12
wredulus_pospolitus:
nie wyników a rozwiązań
31 sty 23:12
Aga: A możesz mi wytłumaczyć skąd to wziąłeś?

Bo nie łapię skąd to po znaku ⇒ ...
31 sty 23:18
wredulus_pospolitus:
zakładam że x i y to liczby wymierne
oczywiście wiemy, że √3 jest liczbą niewymierną
a więc 2*x*y*√3 to iloczyn trzech liczb wymierny i liczby niewymiernej ... ten iloczyn daje
nam ... liczbę niewymierną
stąd wiemy, że skoro ma być równość zachowana ... to 2xy√3 = √3
w takim razie x2+3y2 = 4
31 sty 23:20
Aga: Ok, dziękuję
31 sty 23:27