nierówność
zawodus: Rozwiąż nierówność:
(3−x)
3x−53−x<1
Tylko dla maturzystów

!
30 sty 21:37
Piotr 10: | | 3x−5 | |
w wykładniku jest |
| ? |
| | 3−x | |
30 sty 21:39
zawodus: Tak dokładnie.
30 sty 21:42
Piotr 10: masz odpowiedź może ?
30 sty 21:48
zawodus: Mam. podaj swoją, a powiem czy dobra.
30 sty 21:49
Ala : (3−x) < 3x−5 / 3−x wystarczy rozwiązać tą nierówność
30 sty 21:50
Mariush: x nalezy (1;2) ?
30 sty 21:51
Piotr 10: x∊(2;3) ∪ (3;+∞)
30 sty 21:51
zawodus: Wszystkie odpowiedzi błędne.
Rozumowanie ali też jest błędne.
30 sty 21:54
Mariush: x∊(53;2) ?
30 sty 21:56
zawodus: niestety nie
30 sty 21:57
Piotr 10: A możesz podać odpowiedź ? Tak w szkole sobie spróbuję zrobić ? Wydaje mi się, że dobrze myślę,
może gdzieś błędy rachunkowe mam
30 sty 21:59
zawodus: widzę, że strzelacie zamiast próbować rozwiązać
30 sty 21:59
Marcin: Piotr, a jak myślisz?
30 sty 21:59
Piotr 10: Ja próbuję, serioo
30 sty 21:59
Mariush: i ja proboje x∊(−∞;53) U (2;3) ?
30 sty 22:03
zawodus: Prawie dobrze, ale to też nie jest pełna odpowiedź.
Ale i tak gratulacje za ten postęp.
30 sty 22:05
pigor: ... o to ostatnie jak moje
30 sty 22:05
Marcin: No dobrze, ale powiedzcie jakie warunki stawiacie
30 sty 22:09
pigor: ...,
ab<1 ⇔ (0<a<1 i b>0) v (a >1 i b<0) v (a= 0 i b≠0)
zapomniałem o tym ostatnim warunku
30 sty 22:10
zawodus: Pigor to nadal nie daje pełnej odpowiedzi.
Po drugie to zadanie dla maturzystów
30 sty 22:12
pigor: ..., ale ciekawe; przepraszam
30 sty 22:14
Mariush: x ∊ (−∞;53) U (53;3) lub poprzednie))) juz nie wiem
30 sty 22:16
Marcin: A może też być mniejsze od zera, prawda?
30 sty 22:16
zawodus: Pigor nie szkodzi

Chciałbym po prostu, żeby próbowali je zrobić maturzyści

Oczywiście jeśli nie uzyskał poprawnej odpowiedzi upublicznie zadanie dla każdego
30 sty 22:21
pigor: ..., dobrze,
ale wycofuję 3−ci warunek , bo tu a=0 ⇔ x=3, ale wtedy b nie ma sensu;
ale poprawiam 1−szy na
0<a<1 i reszta bez zmian
30 sty 22:48
Mariush: zawodus,jestes?
Czego brakuje?spac mi sie chce
30 sty 23:23
ZKS:
A sprawdź przykładowo x = 4 i zobacz co dostaniesz.
30 sty 23:28
Mariush: raczej x=5
to co? U (5;∞) ?
30 sty 23:37
Mariush: a moze (3:4) U (4;∞)
30 sty 23:39
ZKS:
A niby dlaczego raczej x = 5? Napisałem żebyś zobaczył co dostaniesz przykładowo dla x = 4.
30 sty 23:41
zombi: Trzeba wziąć pod uwagę jeszcze przypadek, gdy:
(3−x) < 0 ⇒ x>3
Żeby nierówność była spełniona to wykładnik musi być potęgą nieparzystą, stąd
| 3x−5 | | −3(3−x) + 4 | | 4 | |
| = |
| = −3 + |
| ⇒ x∊{4,5,7}, bo wtedy |
| 3−x | | 3−x | | 3−x | |
| 3x−5 | |
| ≠ 0 (mod 2), tylko to pewnie nie wszystko jeszcze. |
| 3−x | |
30 sty 23:42
Mariush: −1−8 nie bedzie 1?
30 sty 23:50
ZKS:
Dla x = 4
(3 − 4)(5 * 4 − 3)/(3 − 4) = (−1)17/−1 = (−1)−17 = −1.
30 sty 23:57
Marcin: Na szczęście takiego zadania nie ma się co spodziewać na maturze
30 sty 23:59
Mariush: w liczniku mamy 3x a nie 5x
31 sty 00:00
zombi: Ale zadanie ciekawe, bo ciężko w jakikolwiek sposób ograniczyć te iksy
31 sty 00:01
ZKS:
Jej zamiast 3x − 5 do ciągle widziałem tam 5x − 3 nie wiem czemu.
(3 − 4)(3 * 4 − 5)/(3 − 4) = (−1)−7 = −1
31 sty 00:01
ZKS:
Nie sądzę aby to było maturalne zadanie. Trzeba pomyśleć o każdym szczególe. Zadanie ciekawe.
31 sty 00:03
zombi: Wiadomo, na maturę za harde. Nawet jeśli nie na maturę to tak czy siak harde jest
31 sty 00:10
paproch84: x<2 Pozdrawiam
31 sty 00:33
ZKS:
Blisko.
31 sty 00:36
paproch84: aj 3x−5 a ja przyjąłem 2x−5 zaraz policzymy
31 sty 00:42
paproch84: (−
∞;1
23) ∪(2;3)∪(3;
∞) DOBRZE
31 sty 00:58
ZKS:
Niestety nie.
31 sty 01:00
ZKS:
Poczekaj jeszcze sprawdzę. Chociaż ja nie pisałem tego zadania i nie mam 100% pewności
co do odpowiedzi.
31 sty 01:04
paproch84: proszę o małą podpowiedź tak czy nie na poniższe pytanko a nawet daw pytanka.
1) czy to będą 3 przedziały?
2) czy wystarczy zmienić jedną cyfrę z mojej ostatniej odpowiedzi?
31 sty 01:05
ZKS:
Raczej w trzech przedziałach to się nie zamknie ponieważ jeżeli będziemy pierwiastkowali liczbę
ujemną pierwiastkiem stopnia parzystego to co dostaniemy?
31 sty 01:18
Ajtek:
Cześć
ZKS 
.
Ciekawe zadanko, ciekawe.
31 sty 01:21
ZKS:
Witam
Ajtek.
31 sty 01:31
paproch84: a kiedy będzie taka sytuacja, że będziemy pierwiastkowali liczbę
ujemną pierwiastkiem stopnia parzystego
31 sty 01:51
paproch84: jak x = ?
31 sty 01:52
ZKS:
x = 11
31 sty 01:54
paproch84: dobra to nie wiem papa ide spać
31 sty 01:55
zawodus: Padła już poprawna odpowiedź natomiast jej uzasadnienie jest lokalne
31 sty 08:40
zawodus: Odpowiedzią na wasze wszystkie wątpliwości jest pytanie.
Jaka jest dziedzina funkcji ax
31 sty 08:45
th: | | 5 | |
Odpowiedź to (−∞, |
| ) ∪ (2,3) ? |
| | 3 | |
31 sty 11:22
th: ∪(3,∞)
31 sty 11:26
zawodus: To nie jest pełna odpowiedź. Tak jak wspominałem rozwiązaniem nierówności będzie odpowiedź na
pytanie zadane przeze mnie powyżej.
31 sty 12:21
ZKS:
Dziedzina funkcji ax jest R.
31 sty 14:40
th: a>0 i a≠1
31 sty 15:54
zawodus: ZKS to nie jest zawsze prawdą. To zależy jakie jest a.
31 sty 17:11