de l'Hospital
abcx: Dacie wskazówkę do tych przykładów?
1) lim(x→π
−) (sinx)
π−x
| | πx | |
2) lim(x→1−) (1−x)cos( |
| ) |
| | 2 | |
| | ex3−1−x3 | |
3) lim(x→0) |
| |
| | sin6(2x) | |
| | 1 | |
4) lim(x→0) (ctg − |
| ) w tym przykładzie w kółko wychodzi mi to samo, więc chyba coś źle |
| | x | |
liczę...
30 sty 17:22
abcx: Wystarczy malutka wskazówka
30 sty 20:13
abcx: Może jednak?
30 sty 20:53
Krzysiek: 1,2) korzystasz z przekształcenia:
a
b=e
blna i liczysz granicę potęgi.
| | sint | |
3)skorzystaj z tej reguły i zapewne trzeba skorzystać z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
| | 1 | | x−tgx | |
4)(ctgx−1/x)= |
| −1/x= |
| |
| | tgx | | xtgx | |
30 sty 20:59
abcx: W 1 i 2 z tego korzystam cały czas i jakoś nie chce mi wyjść dobry wynik nie wiem dlaczego, ale
będę próbować, a za 3 i 4 dziękuję, może teraz sobie poradzę z tym
30 sty 21:02
Krzysiek: bez obliczeń nie powiem Ci gdzie robisz błąd...
30 sty 21:27
abcx: 3 dałam radę, ale reszta kompletnie mi nie idzie, bo jak liczę pochodne to coraz bardziej się
to komplikuje.
| | π−x | |
1) lim (sinx)π−x = lim e(π−x)*ln(sinx) = lim e{ |
| } =H= |
| | | |
| | −1 | |
lim e |
| chyba że teraz można podstawić π i będzie |
| | | |
| | −1 | | −1 | |
lim e |
| = lim e |
| = lim e 0 = 1  |
| | | | | |
| | πx | | πx | |
2) lim (1−x)cos |
| = lim ecos |
| *ln(1−x) = |
| | 2 | | 2 | |
| | | |
e |
| |
| | | 1 | | πx | | π | |
| *sin |
| * |
| | | cos( (πx)/2) | | 2 | | 2 | |
| |
dalej chyba nie ma sensu pisać...
30 sty 21:46
abcx: | | 1 | | x−tgx | | | |
4) lim (ctg |
| = lim |
| =H= |
| = |
| | x | | xtgx | | | |
| | cos2x−1 | | −sin2x | |
lim |
| = lim |
| i dalej liczę pochodne, ale to nic nie |
| | x+sinxcosx | | x+sinxcosx | |
| | sinx | |
daje, próbowałam też, żeby się skróciło ze wzorem |
| ale też nic się nie upraszcza  |
| | x | |
30 sty 21:54
Krzysiek: 1) nigdy nie 'wrzucaj' logarytmu do mianownika bo licząc pochodną dalej logarytm zostanie.
'π−x' wrzuć do mianownika policz pochodne i potem skorzystaj z tego co napisąłem w 3).
2)i korzystasz z tego co w 3. napisałem.
4)wystarczy teraz podzielić licznik i mianownik przez sinx
i granica to 0/2=0
30 sty 21:59
abcx: | | ln(sinx) | | −∞ | |
1) Tak też próbowałam ale wtedy jest |
| − wychodzi |
| a to nie jest |
| | | | ∞ | |
tak, że tę regułę można zastosować jak na dół i góra dąży do tego samego?
30 sty 22:06
Krzysiek: możesz korzystać z tej reguły
licznik/mianownika ma zmierzać do +/−∞
30 sty 22:11
pigor: ... , w 4) dotąd masz dobrze , no to jeszcze raz H:
| −sin2x | | −2sinxcosx | |
| = H= |
| = |
| x+sinxcosx | | 1+cos2x−sin2x | |
| | −2sinxcosx | | −2sinxcosx | | −sinx | | −0 | |
= |
| = |
| = |
| = [ |
| ]= 0− koniec |
| | 2cos2x | | 2cos2x | | cosx | | 1 | |
30 sty 22:30