oblicz iloraz tego ciągu
milosz: dany jest ciąg geometryczny w którym a1=15 ,a3=27
30 sty 21:42
milosz: a1= 12
30 sty 21:46
Marcin: Jakby na to nie patrzeć, to takie zadanie może znaleźć się na maturze

Lepiej będzie dla
Ciebie, jak sobie poczytasz o ciągach, spróbujesz to sam rozwiązać, a my sprawdzimy Ci wynik
30 sty 21:52
milosz: mi wynik wyszedł q= dwie trzecie
a an = (−8)*(−dwie trzecie)do n
30 sty 22:11
30 sty 22:14
milosz: tak mi wyszło
30 sty 22:14
Marcin: Skoro a1=12, to ile będzie wtedy równe a2?
30 sty 22:17
milosz: no a2 = 24
30 sty 22:21
Marcin: | | 2 | |
Dla mnie 12* |
| =8  |
| | 3 | |
30 sty 22:22
milosz: aha to te a1*q i wyjdzie wynik a2 tak
30 sty 22:24
Marcin: W ciągu geometrycznym masz taką zależność, że a
n−1*a
n+1=an
2, mówi Ci to coś?
30 sty 22:25
milosz: tak mówi mi to coś
30 sty 22:26
Marcin: To podstaw to sobie i wyliczysz a
2, później już q wyliczyć jest łatwo
30 sty 22:27
milosz: a z takiego wzoru moge też skorzystać an=a1*q(n−1)
30 sty 22:32
Eta:
| | 27 | | 9 | | 3 | | 3 | |
q2= |
| ⇒ q2= |
| ⇒ q= |
| v q= − |
| |
| | 12 | | 4 | | 2 | | 2 | |
30 sty 22:32
Marcin: Eta ja tutaj się staram wytłumaczyć, a Ty mi z gotowcem wyskakujesz

nieładnie
30 sty 22:34
Eta:
Co tu tłumaczyć? po co te a2 ?
30 sty 22:35
Marcin: Bo to też jest sposób na wyliczenie q, a przy okazji dodatkowa umiejętność
30 sty 22:36
Eta:
Umiejętność czego?
| | a3 | |
a3= a1*q2 ⇒ q2= |
| i po bólu |
| | a1 | |
30 sty 22:38
milosz: marcinie jak tak zrobiłem to też jest dobrze
| | 3 | |
an=12*(− |
| )*(n−1)=12*(−{3}{2})=2*(−{3}{2})=12*(−{3}{2})*(−{3}{2})n |
| | 2 | |
An=(−8)*(−{3}{2})
30 sty 22:39
Marcin: Umiejętność wyliczania an. Mając an−1 i an+1. Nie każdy to potrafi, tak jak z resztą
widzisz.
30 sty 22:42
milosz: no widze a tak jak zrobiłem to jest dobrze
30 sty 22:42
Marcin: Dziwnie to napisałeś
| | 3 | | 3 | |
ma być an=12*( |
| )n−1 lub an=12*(− |
| )n−1 |
| | 2 | | 2 | |
30 sty 22:46
milosz: aha takie coś to ja chyba tego już wogóle nie ogarne
30 sty 22:48
Marcin: To jest tylko podstawienie do wzoru.
Masz a1 i masz q, to podstawiasz do an=a1*qn−1
30 sty 22:50
milosz: to an=12*{3}{2}n−1
31 sty 10:36
J: Masz już podane rozwiązanie: post 22:46
31 sty 10:41
th: W zadaniu pytaja o iloraz ciagu
31 sty 10:42
J: No fakt. Nie czytałem od poczatku
31 sty 10:43
5-latek: Zeby ogarnac ciagi geometryczny czy arytmetyczny to po pierwsze trzeba wiedziedziec jak
powstaje kolejny wyraz w tych ciagach
Potem tylko do ogarniecia 3 wzory na wyraz an na sume Sn pocztkowych wyrazow i i wzor na
3 kolejne wyrazy w ciagu
To teraz napisz jak powstaje kolejny wyraz w ciagu geometrycznym ?
31 sty 10:46
5-latek: A tak wczoraj plakal ze w szpitalu lezal mieisac i nic nie rozumie

A zrozumiec nie ma ochoty
31 sty 11:23