Wiedząc, że x-1/x=4, oblicz...
Agnieszka: Wiedząc, że x − 1x = 4, oblicz x4 + 1x4, (x≠U)
31 sty 13:46
wredulus_pospolitus:
na pewno dobrze masz znaki + i −
31 sty 13:48
52: Ja bym to wyrażenie podniósł do kwadratu, a potem jeszcze raz do kwadratu i kombinował, ale nie
wiem czy tym tropem da rade...
31 sty 13:48
th: ten drugi składnik to 1/x
4
31 sty 13:52
Agnieszka: Tak, w pierwszym −, w drugim +
I ten drugi to 1/x4
31 sty 13:56
Agnieszka: Dzięki, rzeczywiście jak się dwa razy podniesie do kwadratu to wychodzi
31 sty 14:00
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 + |
| = (x − |
| )2 + 2 − z tej równości policzysz x2 + |
| . dalej już |
| | x2 | | x | | x2 | |
prosto :
| | 1 | | 1 | |
x4 + |
| = (x2 + |
| )2 − 2 |
| | x4 | | x2 | |
31 sty 14:01