Funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów
patixp: Jak zrobić taki przykład (proszę o wytłumaczenie krok po kroku):
sin2 310stopni + cos2 310stopni =
30 sty 23:32
30 sty 23:37
patixp: patrzyłam i nie ma żadnego przykładu podobnego do tego
30 sty 23:43
123: A wzór cos2x + sin2 x = 1 znasz?
30 sty 23:46
patixp: znam, ale nie wiem jak podstwić
30 sty 23:52
patixp: *podstawić
30 sty 23:52
wredulus_pospolitus:
niech x=310
o
i teraz już wiesz 'jak podstawić'
31 sty 00:05
Marcin: To będzie po prostu równe 1
31 sty 00:10
patixp: Skoro wszyscy tak dobrze wiedzą, to dlaczego nikt nie może tego rozwiązać krok po kroku, żebym
mogła zrozumieć sposób i zrobić kolejne przykłady?
31 sty 00:12
wredulus_pospolitus:
bo 'krok po kroku' to znaczy gotowiec ... a Ty to masz zrozumieć a nie bezmyślnie przepisać i
za 30sekund zapomnieć o tym
31 sty 00:15
wredulus_pospolitus:
to zadanie tak naprawdę pokazuje: czy rozumiesz co oznacza 'jedynka trygonometryczna'
31 sty 00:16
Marcin: patixp co tutaj rozwiązywać krok po kroku?
31 sty 00:16
wredulus_pospolitus:
patixp ... napisz na słownie ... o czym nam mówi 'jedynka trygonometryczna'
31 sty 00:18
patixp: mam jeszcze kolejne przykłady i chcę je sama zrobić, ale widzę, że nie ma tu osoby która może
to rozpisać...
31 sty 00:19
wredulus_pospolitus:
dziecie drogie ... chcemy Ci pomóc ... ale nie zrobimy tego 'na twoich warunkach' czyli dając
Ci gotowca ... chcemy natomiast Ci tak pomóc, abyś sama 'załapała' dlaczego tak jest i dzięki
temu zapamiętała to po wsze czasy
31 sty 00:20
patixp: do tej pory nie uzyskałam żadnej "pomocy", gdyż dalej jestem w punkcie wyjścia
31 sty 00:23
patixp: no dobra, już wiem
31 sty 00:25
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz napisze:
napisz nam 'słowami' o czym nam mówi "jedynka trygonometryczna"
to jest kluczowe w tym zadaniu ... jeżeli nie napiszesz tego, to nie ma szans na to, abyś
zapamiętała to po wsze czasy ... więc z łaski swojej ... napisz 'co wiesz'
31 sty 00:25
patixp: już wiem jakie jest rozwiązanie (jak dla mnie było zbyt oczywiste)
31 sty 00:27
patixp: sin2 310stopni + cos2 310stopni =1
31 sty 00:28
wredulus_pospolitus:
dokładnie ... a dlaczego tak jest
31 sty 00:28
patixp: nie ważne co podstawię pod wartość kąta x i tak będzie to 1
31 sty 00:37
wredulus_pospolitus: dokładnie
bo 'jedynka trygonometryczna' jest spełniona dla DOWOLNEGO KĄTA
31 sty 00:38
patixp: dziękuję
31 sty 00:42
Marcin: Powiedz mi teraz, co tak chciałaś mieć rozpisane?
31 sty 00:42