matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiedząc, że funkcja f określona jest wzorem
ania:
Wiedząc, że funkcja f określona jest wzorem
1−x
1
f(x)=
rozwiąż równanie f(
)=x−1
1+x
x
poproszę o pomoc
31 sty 21:50
sushi_ gg6397228:
1
w miejsce "x" podstaw
i masz f(1/x)
x
31 sty 21:53
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
1
no to podstaw zamiast 'x' ... wyrażenie
x
wspólne mianowniku (w liczniku i mianowniku głównego ułamka) ... i zapisz to 'ładniej' i 'skracaj' co się da
31 sty 21:54
ania:
1+x
czyli
=x−1 ?
1−x
31 sty 22:00