rzad
mala: oblicz rzad macierzy [a 1 0 −1]
[1 0 −1 −a]
[−1 a 2 1]
[a −a 1 a]
31 sty 13:09
mala: 
?
31 sty 13:39
ICSP: Licz wyznacznik.
31 sty 13:53
mala: po co?
31 sty 14:33
wredulus_pospolitus:
wybierasz wiersze czy kolumny

proponuje wiersze.
zerujesz jakąś kolumnę i lecisz dalej
31 sty 14:36
wredulus_pospolitus:
a 1 0 −1
1 0 −1 −a
−1 a 2 1
a −a 1 a
W3 = W3 + W1
W4 = W4 + W2
a 1 0 −1
1 0 −1 −a
a−1 a+1 2 0
a+1 −a 0 0
W3 = W3 + W4
a 1 0 −1
1 0 −1 −a
2a 1 2 0
a+1 −a 0 0
Z tej postaci widać, że RzA ≥ 3 ... więc tylko oblicz, czy (i jeśli to kiedy) wyznacznik =0 ...
i masz po zadaniu
31 sty 14:41