szereg geometryczny
xoxo: Zadanie z szeregu geometrycznego, wiem, ze trzeba zastosować wzor na sume szeregu i umiem robic
to jak szereg sklada sie z liczb, ale nie wiem jak zrobic dla f. trygonometrycznych, dlatego
bardzo prosze o pomoc...
rozwiąż równanie:
a) tgx+tg3x+tg5x+...=√3/2 dla x ∊ (−π/2;π/2)
b) sin2x+sin3x+sin4x+...=1+sinx
30 sty 21:37
xoxo: ...
30 sty 21:47
PW: A tu tak samo − żeby dla jakiegoś x szereg po lewej stronie miał sumę, musi być
(1) |tg
2x| < 1
− jest to warunek zapisywany standardowo jako |q| <1. Przy takim założeniu stosujemy zwykły
wzór na sumę S szeregu geometrycznego o wyrazach a
n i ilorazie q:
czyli lewa strona jest równa
Rozwiazujemy równanie
| | tgx | | √3 | | π | | π | |
|
| = |
| przy założeniu (1) w przedziale (− |
| , |
| ) |
| | 1−tg2x | | 2 | | 2 | | 2 | |
31 sty 12:45
iki:
20 wrz 06:20
ZeWu Jun: Czego chcesz?
20 wrz 08:58