a ile jest samych boków
no to ile w takim razie będzie przekątnych
no i już masz wzór gotowy
Poziom GM.
Z każdego wierzchołka 6− kąta poprwadzisz 3 przekątne.
| 6*3 | |
=9 liczba wszystkich przekątnych tego 6−kata | |
| 2 |
| n*(n−3) | |
liczba wszystkich przekątnych n−kata wypuklego | |
| 2 |
| ||||||||
możesz utworzyć | odcinków | |||||||
| n*(n−1) | ||
= | ||
| 2 |
| n2−n | n2−n−2n | ||
−n= | =U{n2−3n}= | ||
| 2 | 2 |
| n*(n−3) | ||
= | liczba wszystkich przekątnych n−kata wypuklego | |
| 2 |