Funkcja w jednkej klamrze ...
PoprostuAdam: Zad.1 Funkcja f określona wzorem f(x) =
{ −2x+ gdy −5≤x<1
{=x2+4 gdy −1≤x≤3
(To ma być w jednej klamrze )
Liczba miejsc zerowych tej funkcji jest równa:
a)0
b)1
c)2 −> tyle mi wyszło ...
d)3
Zad.2 Narysuj wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=
{2x+4 gdy x<0
{4 gdy 0≤x<4
{−4x+20 gdy x≥4
(To ma być w jednej klamrze)
I znajdź sume miejsc zerowych funkcji.
Zad.3 Naszkicuj wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=
{3x+2 gdy x≤0
{x+3 gdy x>0
Zad.4 Funkcja f określona wzorem f(x)=
{−x−4 gdy −5≤x≤−2
{−2 gdy −2≤x<0
{3x−2 gdy 0<x≤3
(To ma być w jednej klamrze)
a)podaj dziedzine funkcji
b)podaj miejsca zerowe
c)naszkicuj wykres funkcji
d)podaj zbiór wartości funkcji
Czy ktoś mi solidnie wytłumaczy jak rozwiązuje się tego typu zadania jak mam tą funkcje w
jakieś jednej wielkiej klamrze .. I jeszcze ze słowem
31 sty 21:12
Marcin: Jak masz funkcję w 'klamrze', to patrzysz dla jakich 'x' jaka jest funkcja i po prostu
rysujesz. Później starasz się odczytywać z własnego rysunku.
31 sty 21:16
Mila:
Zadanie 1)
1.1) −2x=0 ⇔x=0 patrzysz , czy 0∊<−5,1> , tak , więc x=0 jest miejscem zerowym
1.2) x2+4> 0 dla każdego x∊R
odp.
b) 1
31 sty 21:17
PoprostuAdam: Nadal nie rozumiem
31 sty 21:17
Marcin: 2)
2x+4=0 ⇒x=−2 (należy)
4 − brak miejsc zerowych,
−4x+20=0 ⇒x=5 (należy)
Dwa miejsca zerowe, a ich suma to −2+5=..
31 sty 21:20
Nieścisły człowiek: Aaa... rozumiem

dziękuje wam .. !
31 sty 21:27
PoprostuAdam: Ja też już rozumiem
31 sty 21:29
Marcin:
31 sty 21:30
PoprostuAdam: Tak wiszę ci dużego Browara xD Odwalacie tu kawał dobrej roboty
31 sty 21:32
ICSP: Zad 1) To nie jest funkcja. Żadna z powyższych odp
Zad 2) Nie wiem w czym może być tutaj problem. Po prostu rysujesz wykresy funkcji w
odpowiednich przedziałach.
Zad 3) Tak samo jak drugie
Zad 4) To również nie jest funkcja.
31 sty 21:37
ICSP: a nie, przepraszam. f(x) w zadaniu 4 jest funkcją.
Wszystko odczytasz z wykresu.
31 sty 21:38
PoprostuAdam: W pierwszym jest błąd ..
{−2x+1 gdy −5≤x<1
{ −x2+4 gdy −1≤x≤3
To teraz będzie wyglądać to tak ?
−2x+1>0
−2x>−1/−2
x>1/2 <=> x=0 TAK
−x2+4>0
−x2>−4 /√
−x>−2
x>2 <=> x=0 TAK
Odp. Są dwa miejsca zerowe ? Tak to sie robi ?
31 sty 21:43