c.arytmetyczny a2=1 a4=9 a3=?
Rocky12: Ciąg arytmetyczny a2=1 a4=9 wyznacz a3
31 sty 12:10
J: a3 jest średnią arytmetyczną a2 i a4
31 sty 12:12
Licealistka : Potrzebne jest a1 i różnica .
Korzystając ze wzoru an=a1+(n−1)r tworzymy uklad równań.
a2=a1+r
a4=a1+3r
1=a1+r /* (−1)
9=a1+3r
−1=−a1−r
9=a1+3r
___________
8=2r / :2
r=4
Obliczyliśmy r teraz możemy podstawic pod jedno z równań,aby obliczyc a1.
9=a1+3*4
9=a1+12
9−12=a1
a1=−3
31 sty 18:25
Bogdan:
Niepotrzebne jest a
1 i różnica.
| | a2 + a4 | |
Tak, jak podpowiada J a3 = |
| i już |
| | 2 | |
31 sty 18:34