parametry
pola: Wyznaczyć liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m:
4|x|+(m+1)2|x|+1=5−m2 z niewiadomą x. Bardzo proszę o pomoc
31 sty 20:55
wredulus_pospolitus:
1) zauważ:
4'coś' = (22)'coś' = (2'coś')2
2) robisz podstawienie t = 2|x|
3) rozwiązujesz to równanie kwadratowe z parametrem 'm'
4) wracasz z wynikami do podstawienia
31 sty 21:00
pola: tak robiłam, jak za t przyjmiemy 2|x|, to mamy równanie kwadratowe:
t2+2(m+1)t+m2−5=0
Δ=8m+24
zatem, gdy Δ<0 czyli, gdy m∊(−∞,−3) − brak rozw.
gdy m=−3 − 2 rozw. (x=−1 lub x=1)
ale nie mam pojęcia, jak to dokończyć, czyli gdy m∊(3,∞), bo wtedy t≥1, i trzeba wtedy zrobić
więcej przypadków. mógłbyś mi to wyjaśnić?
31 sty 21:10
wredulus_pospolitus:
Δ
t = 8m+24
m∊(−
∞,−3) − brak rozw. ... okey
m = −3 −−−− okey
dla m>−3 (chyba tam 'minusa' zgubiłaś) masz dwa rozwiązania t
1 i t
2 ... ale ... uwaga
jaki jest warunek przy podstawieniu −> t=2
|x| ; t>0

czyli t
1 i t
2 > 0 ... i tutaj masz dodatkowe warunki ograniczające ... wzory Viete'a 'wchodzą
do gry'
31 sty 21:17
pola: a nie powinno być t≥1?
31 sty 21:20
wredulus_pospolitus:
powinno być
31 sty 21:25
wredulus_pospolitus:
to sprawdźmy jak będzie wyglądać t
1,2
| | −2m−2 + 2√2m+6 | |
t1 = |
| = −(m+1) + √2m+6 |
| | 2 | |
| | −2m−2 − 2√2m+6 | |
t2 = |
| = −(m+1) − √2m+6 |
| | 2 | |
t
2 <0 ... więc tym bardziej <1
więc sprawdzamy kiedy t
1>1 −>
√2m+6 > m+2 ...
31 sty 21:31
pola: ok, dzięki, poradzę już sobie, policzę to ze wzorów viete'a
31 sty 21:33
wredulus_pospolitus:
niiii ... wzory Viete'a są 'do niczego' w tym przypadku
z obliczeń wynika, że będzie albo 0 rozwiązań albo 2 rozwiązania ... sprawdź tylko kiedy t1>1
31 sty 21:40
pola: udało mi się zrobić ze wzorów viete'a, tylko trochę męczenia z tym było, ale wynik dobry, mogą
być 0, 1, 2, 3 i 4 rozw., a to dlatego, że gdy jednym z rozw. jest t=1, wtedy 2
IxI =1,
czyli IxI=0, czyli x=0 − 1 rozw, a nie 2, więc dodatkowo trzeba było uwzględnić przypadki, gdy
t
1 lub t
2 jest równy 1
31 sty 22:02
wredulus_pospolitus:
kurdę ... faktycznie ... dla m−>−3 mamy t2 > 1
31 sty 22:07
pola: 
heh nabrałam polotu matematycznego
31 sty 22:12