jerey: suma miar kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego jest równa 1440st. Ile wierzchołow ma ten
wielokąt
30 sty 19:54
Eta:
n −−− ilość wierzchołków
(n−2)*180o= 1440o ⇒ n=......
30 sty 19:56
Mila:
Wyprowadź wzór na sumę kątów wielokąta wypukłego.
To nie jest trudne.
30 sty 19:56
jerey: no własnie sęk w tym ze z tego typu zadaniami gdzie chodzi o krawedzie, wierzchołki itp mam
zawsze problem ,
30 sty 20:00
Mila:

Dla pięciokąta masz 3 rozłączne Δ
S
5=3*180
Dla sześciokąta masz 4 rozłączne Δ
S
6=4*180
I masz wzór, ktory podała Ci
Eta
Sn=(n−2)*180
30 sty 20:09
jerey: dziekuje
30 sty 20:18
Mila:
30 sty 21:01