matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 997,
996
,
995
,
994
,
993
,
992
,
991
,
990
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
aaaa:
Zadanie z ciągów Oblicz:
3
czupakadabra :
Witam jeśli ktoś mógłby powiedzieć gdzie mam błąd w zapisie to byłbym wdzięczny. Trzy liczby których suma jest równa 15, tworzą w tej kolejności ciąg arytmetyczny. Jeśli do
1
sellinka:
Oblicz objetosc czworoscianu foremnego o krawedzi dlugosci 6
3
Piotrek554:
Oblicz dla jakiej wartości k liczby 5,(k+1)², 2k+9 tworzą w podanej kolejności malejący ciąg arytmetyczny?
7
Patkaaa:
hejka wszystkim
Jak powinno wyglądać rozwiązanie tegoż zadania:
0
Iza:
Z liter 26 literowego alabetu łacińskiego tworzymy czteroliterowe kody, przy czym każdy kod składa się z czterech różnych liter, których odległość w alfabecie jest nie większa niż 6. Ile
29
ilona13:
log
9
IxI=
3
2
2
zombi:
Rozważ, liczby trzycyfrowe zaczynające się i kończące tą samą cyfrą. Wykaż, że jeśli suma pierwszej i drugiej cyfry takiej liczby dzieli się przez 7, to cała liczba też jest podzielna
0
billcia:
zad1 Rzucamy kostką do gry 2 razy .Oblicz prawdopodobieństwo
1
miku:
:::rysunek::: W trapezie ABCD dłuższa podstawa AB ma długość 8
√
3
, a ∡BAD = 60. Przekątna AC ma dlugość 6 i
1
abc:
Co robię źle?
4
Licealista D:
Rozwiąż równanie
3
Bodziak:
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 4 i 6 obracamy wokół krótszej przyprostokątnej . Objętość powstałego stożka jest równa :
1
Another One:
:::rysunek::: Średnia arytmetyczna zestawu danych wynosi X=5. Ile jest równa liczba a?
8
akante:
Nie obliczajac pierwiastkow rownania 2x
2
−5x−6=0
1
Michał:
Witam potrzebuje rozwiązania z rozpiską na prace kontrolne w szkole.
1
Bodziak:
Wyznacz wszystkie liczby pierwsze spełniające nierówność : 4x
2
− 105x + 216<0
2
mikia(sz):
:::rysunek::: Wyznacz współrzędne punktów A i B, wiedząc ze punkt C(−5,4) dzieli wektor AB w stosunku
11
Bodziak:
Jeżeli log o podstawie x 27√3 = −7 to liczba x jest równa : A) 3 B) 3√3 C) √3 D)
√3
3
12
demi:
Witam. Pytanie kieruję do osób, które zdawały maturę rozszerzoną. Problem jest tego rodzaju, że maturę zdaję za rok. Podstawę powinienem napisać na około 60−65% (na dzień dzisiejszy, jeszcze
2
alessandra:
Rozwiąż nierówność |x − 4| − 4 ≤ 0.
1
Bodziak:
Kąt wpisany w okrąg o promieniu 5 , który jest oparty na łuku długości 2 Pi ma miarę : A) 108 stopni B) 72 stopnie C) 36 stopni D) 18 stopni
1
Bodziak:
Wybieramy liczbę a ze zbioru A={2 ,3 , 4, 5, 6} oraz liczbę b ze zbioru B={1,2,3,4} . Ile jest takich par (a , b) , że iloczyn a*b jest liczbą parzystą ?
1
Bodziak:
Ciąg ( √3 , 6 , a) jest geometryczny wówczas : A) a= 12 + √3 B) a= 6√3 C) a= 12√3 D) a= 12 − √3
1
Bodziak:
Pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 48cm
2
. Długość przekątnej podstawy tego sześcianu jest równa :
0
ilona13:
w trójkąt równoramienny o podstawie dł.4cm i ramieniu 6cm wpisano okrąg. Oblicz promień tego okregu oraz odległość środka okregu od wierzcholków tego trujkąta
4
qazxsw:
Całkowanie przez części:
0
zajczex:
Punkty E i F są odpowiednio środkami boków AB i AD kwadratu ABCD o boku dł. 4. Odcinki ED i FC dzielą kwadrat na cztery części. Oblicz pole każdej z figur.
1
Kipic:
Moze mi tkos przypomniec co to jest v=const dokladnie co to jest to const
0
Janusz:
Mam pytanie odnosnie rozumienia. Jest sobie takie cos jak interpolacja ponizej daje link:
1
Farwir:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=x
2
−1 / x+3 i oblicz wartość dla argumentu (−5)
8
Lidia :
W trójkącie stosunek miar kątów jest równy 3:4:5 . zatem najmniejszy kąt tego trójkąta ma miarę :
2
mc :
proszę o pomoc
5
Przemek:
Poniższa tabela przedstawia wyniki ostatniej klasówki z matematyki w klasie IIIc oraz ich liczebnoś w procentach
1
didi:
Ile wynosi Odległość miedzy punktami o współrzędnych A = ( 4, −7 ) B = ( −1, −19)
4
Bodziak:
Pole kwadratu wpisanego w okrąg o średnicy 10 jest równe : A) 100 B) 75 C) 50 D) 25
1
Lidia :
W trójkącie prostokątnym ABC odcinek AB jest przeciwprostokątną i /AB/ = 13 oraz /BC/ = 12 . Wówczas tangens kąta ABC jest równy :
1
mc :
jak to obliczyć Wyznacz m, tak aby te liczby 9,m,m−2 tworzyły malejący ciąg geometryczny
2
Lidia :
Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej y = −3(x−1)⋀2 + 12 są :
1
beasel:
π
x
2
=1
2
Kondzio:
Wielomian W(x) = x⋀6 − x⋀3 − 2 jest równy iloczynowi : a) (x⋀3 + 1) (x⋀3 − 2) b) (x⋀3 − 1) (x⋀3 − 1) c) (x⋀2 + 2) (x⋀4 − 1) d) (x⋀4 − 2) (x
7
abc:
Odcinek o końcach A = (3, −5) D = (4, −4) jest wysokością trójkąta równobocznego ABC. Oblicz pole koła wpisanego w ten trójkąt.
3
Lidia:
Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej y = −3(x−1)⋀2 + 12 są : A) x=3 , x=1 B) x=−3 , x=−1 C) x=3 , x=−1 D) x=−3 , x=1
3
olislawiec:
Witam. Zadanie: Dany jest trapez wpisany w okrąg o promieniu 5. Dłuższa podstawa jest średnicą tego okręgu.
0
;):
Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega wyznaczanie systemow reprezentantów zbioru ? mam jakąś beznadziejną definicje z której nic nie rozumiem i kilka przykladow które tez nie
0
;):
Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega wyznaczanie systemow reprezentantów zbioru ? mam jakąś beznadziejną definicje z której nic nie rozumiem i kilka przykladow które tez nie
2
abc:
Znajdź równanie okręgu o środku s = (1, 3) wiedząc, że punkt P = (−2, −1) należy do tego okręgu.
3
cienias:
http://matematyka.pisz.pl/strona/3657.html
1
Lidia:
Punkty A = ( −2 , 3 ) B = ( 3 , −2 ) są wierzchołkami sześciokąta foremnego ABCDEF . Obwód tego sześciokąta jest równy :
1
Lidia:
Liczba (3 + √3)⋀2 + 3(2−√3) jest równa : A) 18 B) 18 + 3√3 C) 24 + √3 D) 24
1
Lidia:
Pole rombu o kącie ostrym 60 stopni jest równe 18√3 . Bok tego rombu ma długość : A) 9 B) 3 C) 6 D) 12√3
1
marti:
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak znaleźć wzór funkcji symetrycznej względem danej prostej? Np f(x)=5x
2
+30x+41. Znajdz wzor funkcji g(x) symetryczny do wykresu funkcji f(x) wzgledem
4
malinowa:
Bardzo bym prosiła o sprawdzenie jednego zadania, bo nie wiem czy je dobrze zrobiłam. Jeśli są jakieś błędy, bo mam pewne wątpliwości, to proszę o krótkie wyjaśnienie dlaczego ma być tak a
1
Glinus:
Zapisz rownania asymptot f(x) =
6x − 9
x
1
mm:
http://www.zadania.info/d89/9148281
2
franek:
jak należy przesunąć wykres funkcji f(x)=
1
2
x
aby otrzymać wykres funkcji g(z)=
1
2
2
−
1
+2
2
0
Glinus:
Rozwiaz nierownosc
5x+2
>
−10x
4−3x 3+6x
9
abc:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania: Sprawdź czy do prostej k przechodzącej przez punkty a=(−1 −5), b = (1,−1) należy punkt C =
1
Farwir:
Rozwiąż równanie lub nierówność a) x−1 / x−3 + x−2 / x+3 = 2
3
konda:
nieco skomplikowany..
3
Patuś :
Czy istnieją dwa ułamki nieskracalne, jeden o mianowniku 14, a drugi o mianowniku 21, takie, że ich średnia arytmetyczna jest ułamkiem o mianowniku 6 ?
1
olla:
1
Wiedząc, że przybliżenie 10
(potęga) równa się 2,154435 wyznacz przybliżenia liczb
3
a)
2
Ad:
Mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Dany jest trójkąt równoboczny abc o wierzchołkach a = (5,1) b= (2,−1) wyznacz długość
10
Kipic:
jak zrobić
2
Kipic:
Skąd się ten wzór wziął
1
olla:
Skróć ułamki. Podaj konieczne założenia
4
ilona13:
OBLICZ X KORZYSTAJĄC Z DEFINICJI LAGORYTMU A) log
4
x=
3
2
2
Kris:
Dominika wybrała liczbę pięciocyfrową, a nastepnie usunela z niej jedna cyfre, otrzymujac liczbe czterocyfrową. Wiadomo, ze suma wybranej liczby pieciocyfrowej i otrzymanej liczby
3
Kris:
Pilnie potrzebuje pomocy
1
....:
Nie rozumiem jednej rzeczy.
5
HWasdin:
Witam, Mam problem z takim zadaniem:
14
ilona13:
pomocy
oblicz sumę S
1
2 CIĄGU ARYTMETYCZNEGO (a
n
),jezeli a
2
=5 , a
1
0
=21
15
psb:
Wiadomo, że wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równy 4n2+9n. Ile wynosi a33?
4
Witek:
Hej może mi ktoś pomóc jak obl ten wielomian bo nie wiem jak to dokończyc i czy wogóle dobrze zacząlem 6x
3
− 2x
2
+ 5x − 3+3x−2
10
Licealista D:
Czy to jest zrobione dobrze?
3
michall:
16x
2
+24{2}x = −18
6
Licealista D:
cos2x = ctgx − tgx , wyszło mi
1
gik:
Proszę o pomoc: Uprość wyrażenie (¬a⋁b)⋀(¬b∨c)⇒(¬c∧a)⇔b
7
Ada:
Jak narysować krzywe we współrz. parametrycznych? x=sin t
1
Wanda:
1. Na loterii jest 50 losów, w których 4 wygrywają. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród trzech kupionych losów jest dokładnie jeden wygrywający ?
13
ola:
zbadaj monotonicznośc ciągu a
n
=
1
2
n
+2
0
Drakula:
Mam za zadanie dokończenie funkcji oszczędności.
30
ola:
zbadaj monotoniczność ciągu a
n
=
1
2n
+2
5
Wiola:
Zad. 5 Wykaż, że nie istnieje kąt alfa, taki, że cos (alfa) α= 3/5 i tg α = 3/4.
12
jan:
:::rysunek::: Prom. koła wpisano−opisanego na kwadracie jest równy
√
2
. Oblicz−−bok−−kwadratu
10
Wiola:
Zad.1 Wykaż, że liczba a = 3
2
7
+ 3
2
9
jest podzielna przez 30. Proszę o pomoc, za którą będę wdzięczna.
1
asdf:
Całkowanie przez części − jakie f i g'"
2
Wiktor:
Rzucamy 4 razy symetryczną kostką sześcienną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na tym, że przynajmniej raz wypadło 5 lub 6 oczek, a B − że w ostatnim rzucie wypadło co najwyżej 5
1
aangelikkkkk:
log
2
(sin30stopni)
log
3
(tg60stopni)
b) liczba
log
2
15−log
2
5
log
2
3
3
media:
:::rysunek::: Proste AB i A
1
B
1
przecięto prostymi równoległymi AA
1
, BB
1
i CC
1
.
1
Licealista D:
Podaj dziedzinę tg
x
2
* ctg
x
3
= 1
3
Kamcio :):
Kula K jest wpisana w sześcian. Kula K' jest styczna do trzech ścian tego sześcianu i do kuli K. Oblicz stosunek promieni tych kul.
6
Kamcio :):
Oblicz granicę :
2
aangelikkkkk:
oblicz a)3 log
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
1
2
8−log
3
27
3
sfsfffs:
2
x
3
2
x
≤
8
x
2
8
4
Wiola:
Zad.4 Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) =
√
x
2
+
√
−x
2
. Wyznacz dziedzinę i zbiór
3
Eliza:
Wykres funkcji f(x)= 10
6
* 1,1
x
, x∊R posiada następującą własność : A. przecina tylko oś OX
8
martaa:
Oblicz: log
4
2
32=
3
miro:
pomocy w zadaniu:Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest trzy razy dłuższa od krawędzi podstawy. Objętość ostrosłupa jest równa 81pierwiastek z 3. Oblicz długość krawędzi
2
asdf:
∫ tgxdx
4
Karolaa:
:::rysunek::: Oblicz pole czworokata przedstawionego na rysunku ( nie umiem rysować
) (dokładnie tam jest
2
Kasiaa:
Sprawdź czy można wpisać okrąg w czworokąt wypukły, jeżeli jego kolejne boki maja długości: a)
1
4
; 0,12 ;
1
8
;
51
200
2
Savagger:
W skarbonce Maciusia jest pięć monet pięciozłotowych, dwie monety dwuzłotowe, jedna moneta jednozłotowa i dwadzieścia dwudziestogroszówek. Chłopiec trzęsie skarbonką.
6
alm:
Miary kątów wewnętrznych trójkąta prostokątnego są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a jego obwód jest równy 3(
√
6
+
√
2
). Oblicz długości boków tego trójkąta oraz objętość bryły
1
Krzychu:
π
sin3x=cos(3x−
)
2
π
cosx= sin(x+
)
2
To tak działa?
4
nn2cc:
f(x)=cosx
√
|cosx|−1
dziedzina, to kπ, i wykres tej funkcji to są kropki w punktach (kπ,1) ?
1
Asia:
Co najwyżej ile procent zajmuje objętość kuli zapakowanej w sześcian? ...60?
2
asdf:
Co pod f, co pod g'
2
awsdre:
∫ 2x/4x
2
+1
1
Martyna 0:
Monotoniczność funkcji.
1
Martyna 0:
Monotoniczność funkcji.
2
Azta:
Cześć. Moim zadaniem jest usunięcie niewymierności z mianownika następującego ułamka: 1/
√
7
+
√
5
+
√
3
+
√
2
4
magda:
1) Wykaż, że dzieląc sumę wszystkich wyrazów, n wyrazowego ciągu geometrycznego (a
n
), gdzie q>0, q≠0, a
1
≠ 0, przez sumę odwrotności tych wyrazów, otrzymujemy iloraz równy iloczynowi
29
asdf:
Trivial
5
parzon:
A) Wyznacz punkt leżący na prostej y = 3x+1, którego odległości od punktów A(−2,3) i B(2,1) są równe
11
Michał:
Wyznacz ogólny wyraz ciągu an jeśli suma n początkowych jego wyrazów wyraża się wzorem S
n
=3n
2
+4n
13
Kipic:
rozwiaz nierownosc lx−lx−3ll<4
1
ja:
W samochodzie zamontowano 3 systemy alarmowe, działające niezależnie od siebie. Niezależność pierwszego systemu, tzn prawdopodobienstwo, tego ze zadziala wynosi 0,9, niezaleznosc drugiego
1
ja:
W samochodzie zamontowano 3 systemy alarmowe, działające niezależnie od siebie. Niezależność pierwszego systemu, tzn prawdopodobienstwo, tego ze zadziala wynosi 0,9, niezaleznosc drugiego
6
marek:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= n2 −9n +18. Poddaj liczbe ujemnych wyrazów tego ciągu.
0
Aga:
Dwa wierzchołki prostokąta leżą na osi OX, dwa pozostałe należą do paraboli y=12x2 +2. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego prostokąta, jeżeli jego pole jest równe 39.
7
asdf:
∫ x /
√
1−x
2
9
ola:
Mam jeszcze takie wyznacz a
1
i różnicę r ciągu arytmetycznego a
n
=4+3n
5
luk:
Witam, od pewnego czasu nurtuje mnie pewna myśl: Czy:
3
Ol:
Rozwiąż nierówność (najpierw rozłóż na czynniki pierwsze): a) −4x
3
+ 3x
2
+ 4x − 3 >0
2
andrzej:
:::rysunek::: Witam. Mam pytanie odnosnie zadania:
13
Kipic:
Mamałyga
24
lol:
Sprawdzi ktos?
7
Agregat:
Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny, przy czym suma pierwszej i czwartej jest równa 27, a iloczyn drugiej i trzeciej jest równy 72. Wyznacz te liczby.
5
Daniel:
Jak to zrobić: rzucono 4 razy sześcienną kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo że dokładnie 3 razy uzyskamy
3
ja:
W klasie jest 17 dziewcząt i 12 chłopców wybieramy sposród uczniów piecio osobowa deklaracje: − ile różnych deklaracji można wybrac
1
lol:
3
= log x+1
log x−1
1
2
+
= 1
5 − log x
1 + log x
2
steel:
1.Dana jest funckja f(x)=x
2
+8x+15 Wyznacz punkty przecięcia paraboli z osiami układu współrzędnych, współrzędne wierzchołka, wyznacz zbiór wartości i przedziały, monotoniczność.
3
awsdre:
∫2X/4x
2
+1
11
akante:
12a(a+1)<0
7
Kipic:
:::rysunek::: Matura
1
duo:
:::rysunek::: Oblicz miarę kąta między odcinkamiABi BC, jeśli punkty A,B,C są środkami krawędzi sześcianu.
8
Eryka:
Rozwiąż równanie (korzystając ze wzorów skróconego mnożenia)
6
dominika:
w ciągu arytmetycznym drugi wyraz wynosi 7, a piąty 14. różnica tego ciągu wynosi..? wiem, że to zadanie jeest banalne ,ale co chwilę mi coś innego wychodzi
5
Wiola:
zad.3. Sprawdź, czy równe są wielomiany: W
1
(x)= (x+2)
3
− (2x+3)(2x−3) i
3
crazy nati:
Na rysunku jest przedstawiony( nie ma rysunku bo sie cos wiesz) trójkąt ABC, gdzie A=(−8,−2), B=(4,−2), C=(−8,3).
1
iza:
Oblicz: a) log
2
10+ log
2
80 − log
4
10000
3
TOmek:
∫10
x
ile to jest?
1
edi:
Metoda Gaussa Jak się zabrać do czegoś takiego?
6
Kipic:
Matura
2
duo:
Uzasadnij, że jeśli a+b=2 oraz a
2
+b
2
=6, toab= −1
21
Xenn:
WItam, mam wyrażenie x
4
+4 rozłożyć na czynniki w odpowiedziach mam = (x
2
−2x+2)(x
2
+2x+2) ale nie
20
zombi:
Cegła ma kształt prostopadłościanu, którego wszystkie krawędzie mają różne długości wyrażone całkowitymi liczbami centymetrów. Pole powierzchni całkowitej tej cegły wynosi 194 cm
2
. Jaka
7
Dawid:
W czworokacie ABCD wpisanym w okrag dlugosci lukow odpowiadajacym cieciwa AB,BC i CD sa rowne. Wykaz ze czworokat ABCD jest trapezem.
2
kala26:
(2−x)(x+3)>0
4
kinga:
Dane sa punkty: a=(4,1), b=(2,3), c=(0, −3). Oblicz obwód tego trójkąta
8
Maciek:
a) − x
2
+ 9x
22 ≤ 0 b) | x − 3 | > 2
21
justyna:
Podaj zbiór wartości funkcji: f (x) = −2 (x−3)
2
+5
1
kis:
Całkowanie przez części − co wstawić pod f a co pod g'?
3
Dominika&Magda:
W urnie znajduje się 28 kul: 8 białych i 20 czarne. Z urny losujemy 7 razy po jednej kuli bez zwracania. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że
1
luk:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o przeciwprostokątnej równej 16. Oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka.
3
t:
Treść zadania: 2x
2
*8x
3
*16y
2
=0 jak rozwiązać to równanie?
4
duo:
Ze zbioru liczb naturalnych trzycyfrowych wybieramy jedną liczbę Prawdopodobieństwo wybrania liczby podzielnej przez 5 wynosi?
3
duo:
Oblicz wartość wyrażenia sin
3
α− cos
3
α, jeśli wiadomo, że α jest kątem ostrym i sinα − cosα=
√
3
/3
5
magda:
Dany jest prostokąt a, b, c, d o obwodzie 16, a kąt miedzy przekątną a bokiem ma miarę 30 stopni. oblicz długość boków tego prostokąta.
1
elayer:
Wykonaj działania i wynik przedstaw w postaci ułamka o wymiernym mianowniku
1
duo:
Ze zbioru liczb naturalnych trzycyfrowych wybieramy jedną liczbę. Prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 5 wynosi.
4
Sheppard:
na loterii jest 10 losow wsrod ktorych 1 wygrywa cala stawke 4 wygyrwaja po
1
3
stawki a pozostale sa puste. oblicz prawdopodobienstwo ze kupujacy jednoczesnie 3 losy wygra sume
2
duo:
Graniastosłup ma 66 krawędzi.Ile ścian ma ten graniastosłup?
2
madzia:
Alfa jest kątem ostrym. Dane jest sin=2/5. Oblicz cos itg. Z góry dziękuje
3
duo:
Uzasadnij że jeśli liczby rzeczywiste a, b, c spełniają warunek a<b<c, to b+c/2>a+b+c/3
1
ania:
z = pierwiastek z pięciu do log przy podstawie pierwiastek z pięciu do 3/2 = ?
1
magda:
oblicz, ile jest liczb dwucyfrowych parzystych, których wszystkie cyfry są różne
5
BlackMoorgan665:
:::rysunek::: Wiedząc żę RS=RZ i kąt SRT = kąt ZRY znajdź wszystkie pary kątów przystających.
2
janek:
Z urny zawierającej 4 kule białe i 6 czarnych losujemy jedną.Po zobaczeniu koloru wrzucamy ją do urny.
2
justyna:
Witam! prosze o pomoc: Rozwiąż nierówność:
87
PLAY:
Rozwiąż nierówność:
1
mała_1:
Długość okręgu opisanego na kwadracie o boku 1 jest równa ? powinna wyjść odpowiedz
√
2π
3
mała_1:
Pole wycinka koła o promieniu 6 i kącie środkowym 10stopni jest równe P=π*6
2
=36π
1
majster:
Ze zbioru liczb 3 cyfrowych losujemy jedną jakie jest prawdopodobieństwo że będzie ona podzielna przez 63?
3
obesraniec:
jest jakis wzor na liczenie sralek czyli tych gownanich calek
bo to gumne jest
5
kinga:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
= n
2
−9n +18. Poddaj liczbe ujemnych wyrazów tego ciągu.
4
cat:
Witam, mam problem z takim oto zadaniem:
8
Nithus:
Oblicz różnice i podaj wzór ogólny ciągu arytmetycznego (a
n
) a
1
=6 a
3
=20
1
..:
Pole koła jestb równe 81π cm
2
. Zatem średnica tego okręgu ma długość
1
luna@:
Spośrod zestawu kart: walet, dama, i król losujemy kolejno dwie karty. Przyjmując, ze król jest kartą starszą od damy, a dama − od waleta, oblicz prawdopodobienstwo, ze drugą wylosowaną
9
lolo:
wyznacz dziedzine i miejsca zerowe funkcji opisanej wzorem I x+2 I - 3
1
Magda:
Witam, mam problem z zadaniami z fizyki 13,16,19. Prosiłabym o rozwiązanie, ewentualnie podpowiedzenia, jak te zadania zrobic.
1
ola:
Wykaż, że wartość wyrażenia cos30*+tg30*/sin30* jest liczbą należącą do przedziału (2,3)
3
kkkkkkk:
Witam
Mam takie zadanie: x
3
= −i
1
Monia:
Sprawdź, czy trójkąt ABC jest prostokątny, jeżeli: a) A=(1;−1) B=(3;5) C=(6;4)
1
marcia:
mam jeszcze jedno zadanie i niewiem jak zrobic pomoze ktos. W prostopadłoscianie przekatne scian bocznych wychodzace z tego samego wierzchołka tworza kat aafa 60 stopni i kazda z nich
0
Quan:
. Znajdź e
−x
dla x = 0.505 z dokładnością 10
−5
.
2
Roksi:
Sprawdzi ktos? rozwiąż nierówność
5
Tomek:
f(x)=ax
1
Roksi:
A gdy mam funkcje |
1
Roksi:
Zbadaj czy podane punkty należą do wykresu funkcji f(x), jeżeli: a) f(x)= 2x−3 A=(
1
2
, 2) B=(−
3
2
, −6) C=(1,2)
2
Roksi:
Określ dziedzinę funkcji: 2x
2
−1
7
henio:
Witam
Jak to jest z przekrojami w ostrosłupach/graniastosłupach? Wiem, że w zadaniu mamy wyznaczone
2
Kasia:
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 20cm i tworzy z krawędzią podstawy, wychodzącą z tego samego wierzchołka, kąt 60 stopni. Oblicz pole
5
Pacan:
jak mam obliczyc wysokosc
1
Fiona:
W ostroslupie prawidlowym trojkatnym sciana boczna tworzy z plaszczyzna podstawy kat 60 s oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc ostroslupa jezeli krawedz podstawy ma dlugosc 12
1
majster:
Ze zbioru liczb 3 cyfrowych losujemy jedną jakie jest prawdopodobieństwo że będzie ona podzielna przez 63?
2
Pacan:
jak mam takie cuś zrobić
41
madziara:
Brat i siostra mają w sumie 14 lat. Brat ma 2 razy tyle lat, ile siostra miałaby wtedy, kiedy on miałby tyle, ile ona ma teraz. Ile lat ma brat a ile siostra?
archiwum 997,
996
,
995
,
994
,
993
,
992
,
991