Nierówność funkcji kwadratowej- odwdzięczę się! ;)) Pomoże ktoś?
Patkaaa: hejka wszystkim

Jak powinno wyglądać rozwiązanie tegoż zadania:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= −3x + 2x + 4. Rozwiąż nierówność f(x)<4. Nie wiem co źle
robie... Proszę o pomoc.
23 mar 16:03
ICSP: f(x) = −3x + 2x + 4 = −x + 4
f(x) < 4 ⇒ −x + 4 < 4 ⇒ −x < 0 ⇒ x > 0
x ∊ (0 ; +∞)
23 mar 16:04
Patkaaa: czy aby napewno? W książce mam odpowiedź 1 23... ja rozwiążywałam to z delty i cały czas
wychodzi mi 23....
23 mar 16:07
Patkaaa: czy aby napewno? W książce mam odpowiedź 1 23... ja rozwiążywałam to z delty i cały czas
wychodzi mi 23....
23 mar 16:07
Patkaaa: oj... powinno być −3x2... ucieło mi, przepraszam.
f(x)= −3x2 + 2x + 4.
23 mar 16:10
ICSP: no to zrób analogicznie do mojego
masz wzór f(x) = ...
oraz nierówność f(x) < 4
to co jest we wzorze wstawiasz po prostu do warunku. Czwórki się uproszczą i zostanie proste
równanie kwadratowe (które np możesz rozwiązać poprzez wyłączenie przed nawias.
| | 2 | | 2 | |
P.S. na pewno nie wyjdzie 1, Pierwiastki to 0 oraz |
| a odp to x ∊ (−∞ ; 0 ) suma ( |
| |
| | 3 | | 3 | |
; +
∞)
23 mar 16:15
Patkaaa: Mnie wyszło to co Tobie

Dziękuję... obawiałam się, że mam źle.
23 mar 16:32
23 mar 16:34
Patkaaa: dzięki !
26 mar 08:25