ciągi
Michał: Wyznacz ogólny wyraz ciągu an jeśli suma n początkowych jego wyrazów wyraża się wzorem
Sn=3n2+4n
22 mar 17:04
Skipper:
S1=a1=7
S2=20 a2=13
S3=39 a3=19 możesz dla porządku udowodnić, że to ciąg arytmetyczny
a potem an=7+6(n−1)=6n+1
22 mar 17:13
Michał: okej,to rozumiem, a inny sposób?

z sumy pocżątkowych wyrazów ciagów?
22 mar 17:26
Ajtek:
Tym sposobem
Skipper to zrobił
22 mar 17:27
Skipper:
an=Sn−Sn−1=3n2+4n−3(n−1)2−4(n−1)=
=3n2+4n−3n2+6n−3−4n+4=6n+1
22 mar 17:33
Michał: a w zeszycie mam zapisany taki wzór:
a1+a2 ......... + an−1 + an = Sn
o co w tym chodzi?
22 mar 17:34
vitek1980: inny sposób:
Sn−1 = 3(n−1)2+4(n−1) = 3(n2−2n+1)+4n−4 = 3n2−6n+3+4n−4 = 3n2−2n−1
an = Sn − Sn−1 = 3n2+4n−(3n2−2n−1) = 3n2+4n−3n2+2n+1 = 6n+1
22 mar 17:36
Michał: ale skąd się bierze Sn−1 ?
22 mar 17:42
vitek1980: no podstawiasz do wzoru na sumę Sn w miejsce n liczbę (n−1) żeby skorzystać z faktu
Sn−1 + an = Sn
starczy?
22 mar 17:46
Michał: chodzi o to, że nie wiem dlaczego w tym wzorze jest Sn−1
22 mar 17:51
Skipper:
... a dlatego, że masz wyznaczyć wzór na an
a to szukane an=Sn−Sn−1
... popatrz dokładnie na to co sam wpisałeś o 17:34
22 mar 18:08
Michał: zgadza się, dzięki
22 mar 18:14