ruchomy kugoty
Pacan: jak mam obliczyc wysokosc

JAk mozna policzyc wyskokosc w ostroslupie ktory w podstawie ma trojkata o bokach 3 4 5
i krawedz boczna 4
√3 i jest ona nachylona do podstawy pod katem 60 stopni
22 mar 08:22
22 mar 08:25
dero2005:
policz promień koła opisanego na tym trójkącie ze wzoru
gzdzie S − pole trójkąta ze wzoru Herona
22 mar 08:40
irena_1:
Podstawa jest trójkątem pitagorejskim− prostokątnym. R − promień okręgu opisanego na nim to
połowa przeciwprostokątnej.
Ale tutaj spodek wysokości nie jest środkiem okręgu opisanego na podstawie, bo przy kącie
nachylenia 60
0 ściana boczna zbudowana na przeciwprostokątnej byłaby trójkątem równobocznym.
Czyli krawędź boczna musiałaby mieć długość 5. A tak nie jest.
Tutaj po prostu
H=6
22 mar 09:06
irena_1:

α=60
0
b=4
√3
22 mar 09:10
irena_1:
| | 3*4 | |
W razie czego− pole podstawy Pp= |
| =6 |
| | 2 | |
22 mar 09:10