umcyk :P
Kipic: jak zrobić
| | g | |
1m3 wody o gęstości 1 |
| spada z wysokości 50 m bez oporów ruchu , uzyskując na końcu |
| | cm3 | |
energie kinetyczna równa około :
ale nie mm pojecia jak podstawić
22 mar 17:04
Saizou :
m=1000 kg
| | 1 | |
spada spadkiem swobodnym, zatem h= |
| gt2 |
| | 2 | |
10=t
2
t≈3,16s
V=gt=10*3,16=31,6 m/s
| | 1000*(31,6)2 | |
Ek= |
| =499 280 J |
| | 2 | |
22 mar 17:16
Saizou : ale nie wiem czy dobrze
22 mar 17:16
Kipic: wychodzi równo 500kj
22 mar 17:21
Kipic: grubo ze robiąc to zadanie tyle trzeba pisać skoro przewidywany czas na zrobienie to 1 minuta ,
kurde ale mam jeszcze duzo nauki a pomyslec, ze mam kumpla ktory w tamtym roku nic sie nie
uczac napisal chyba na 46 % podstawe a gdy sie go pytalismy nawet co to jest wiekosc skalarna
albo co to jest ruch nic nie wiedział, tak sfarcił ze chyba wszystkie zamkniete miał dobrze i
tamta reszte tez sfarcil bo nauczył sie kilka zadań na pamięć i akurat na podobne trafił

ale niektórzy mają farta
22 mar 17:29
Kipic: | | 1 | |
mam pytanie co to jest za wzó h= |
| gt 2  w jkim dziale on jest , czy moze on został |
| | 2 | |
teraz dobrany ?
22 mar 20:08
huehuehue: spadek swobodny jakiegos ciala z tego co pamietam
22 mar 20:11
Mateusz:
| | at2 | |
ten wzor pochodzi od znanego S= |
| |
| | 2 | |
22 mar 20:12
Kipic: ale mnie to rozwalało zawsze ze raz sie pisze S a raz h , albo zamiast a to g
22 mar 20:17
Saizou: h=s jest to wysokosc na ktorej znajduje sie cialo (gdy spada pokona droge rowna wysokosc)
a=g,bo przyspieszenie ziemskie wynosi g=10 m/s2
23 mar 09:26
Mateusz:
Jak widac to tylko kwestia oznaczeń no i przyjęta umowa
23 mar 10:30