Rozłóż na czynniki x^4+4
Xenn: WItam,
mam wyrażenie x4+4 rozłożyć na czynniki w odpowiedziach mam = (x2−2x+2)(x2+2x+2) ale nie
wiem jak do tego dojść (mam też przykład x4+64 jak chcecie to na tym też możecie opisać jak
to policzyć)
29 wrz 17:48
ICSP: x4 + 4 = x4 + 4x2 + 4 − 4x2 = (x2 + 2)2 − (2x)2 = (x2 + 2x + 2)(x2 − 2x + 2)
1o dodaję i odejmuje to samo czyli nie zmieniam wartości wyrażenia
2o Zawijam to tak abym mógł użyć wzoru a2 − b2
3o Używam wzoru a2 − b2
29 wrz 17:49
Xenn: Czy jest jakiś sposób aby łatwo znajdować te liczby które musze dodać i odjąć?
29 wrz 19:37
ICSP: Jest

Trzeba odpowiedzieć na pytanie co chcesz przez to dodanie oraz odjęcie uzyskać

Więc co chciałeś w tym przypadku przez to dodanie i odjęcie uzyskać ?
29 wrz 19:38
Saizou : np.
x4+4=(x2)2+22=(x2+2)2−4x2=(x2+2)2−(2x)2=(x2+2−2x)(x2+2+2x)
29 wrz 19:40
Xenn: Akurat zapytałem ponieważ mam wyrażenie x3+x+y+y3 i wiem że musi tu być z potegą 3 ale nie
moge tego jakoś łatwo wyprowadzić
29 wrz 19:40
Saizou : bo mamy wzór
(a+b)2=a2+2ab+b2
żeby mieć
a2+b2 musimy od wzoru a2+2ab+b2 odjąć −2ab
29 wrz 19:41
ICSP: 
No to już Ci
Saizou oddaje kolegę
29 wrz 19:44
Saizou : ale nie musisz ja jestem tylko tak z doskoku
29 wrz 19:45
Xenn: Czy jeśli wyrażenie x3+x+y+y3 porównam sobie do (a+b)(a2+ab+b2), podstawie x i y do wzoru
=> (x+y)(x2+xy+y) a potem to wymnoże => x3+x2*y+x+y2+x2*y+x*y2+y3 a teraz z tego
wyrażenia pozbęde sie tego co już mam w "x3+x+y+y3" i potem patrze co dodać co odjąć. Dobrze
myślę?
29 wrz 19:50
Saizou : a może tak
x3+y3+x+y=i pokombinuj dalej
29 wrz 19:56
Xenn: Przepraszam źle napisałem wzór (a+b)(a
2−ab+b
2) i wedle tego otrzymuje
x
3−x
2*y+x*y
2+x
2*y−x*y
2+y
3 => x
3+x+y+y
3 => brakuje +x +y w nawiazie mam (x+y) więc do
wzoru dodaje 1 => (a+b)(a
2−ab+b
2+1)
29 wrz 20:15
Saizou : a nie łatwiej
x3+y3+x+y=(x+y)(x2−xy+y2)+1(x+y)=(x+y)(x2−xy+y2+1)
29 wrz 20:26
ICSP: Saizou do twojego sposobu trzeba coś zauważyć. Jednak jeżeli byś prawidłowo użył jego
sposobu to byś bez problemu rozłożył wielomian który dałem Ci kilka dni temu.
29 wrz 20:28
Saizou : ale mój sposób jest krótszy

i nie ma w nim "sztucznego" dodawania i odejmowania
29 wrz 20:33
ICSP: i dlatego jesteś "ograniczony"
29 wrz 20:33
Saizou : mnie nic nie ogranicza

mam dużo swobody

po prostu nie lubię "sztucznego" dodawania
29 wrz 20:36
ICSP: On Cie ogranicza : x
4 + 10x
3 + 90x + 81
29 wrz 20:39
Saizou : "On" mnie nie ogranicza "on" po prostu poddaje się transformacji Lorentza ze zmienną szybkością
i dlatego jest nieuchwytny
29 wrz 20:44
karolina: x2−10x−11=0
22 mar 14:47
karolina: jak to rozwiązać

22 mar 14:47
ICSP: policz deltę.
22 mar 14:53
zaneta: x3+4x2+x+4
5 wrz 17:52
bezendu:
x3+4x2+x+4
x2(x+4)+(x+4)
(x+4)(x2+1)
5 wrz 17:55
barto: kupa
21 paź 02:07