Oblicz różnice i podaj wzór ogólny ciągu arytmetycznego (a_{n}) a_{1}=6 a_{3}=20
Nithus: Oblicz różnice i podaj wzór ogólny ciągu arytmetycznego (an) a1=6 a3=20
13 cze 21:57
13 cze 21:59
oaxoaxoax: a1=6
a3=20
a3=a1+2r
20=6+2r
14=2r
r=7
an=a1+(n−1)r
an=6+(n−1)7
an=6+7n−7
an=−1+7n
13 cze 21:59
Bogdan:
za dużo rachunków
oaxoaxoax
| | 14 | |
r = |
| = 7, an = 6 + 7(n − 1) = 7n − 1 |
| | 2 | |
13 cze 22:06
Nithus: Moim zdaniem oba sposoby są dobre będę robił na zmianę to nauczę się dwóch

dzięki bardzo
13 cze 22:12
oaxoaxoax: Z pewnością za dużo, ale chyba ten sposób łatwiej jest zapamiętać, bo np. ten, który podałeś
Bogdanie to nie znałem
13 cze 22:17
Eta:
13 cze 22:19
Nithus: Zgadzam się ten od oaxoaxoax: bardziej wpadł mi do głowy
13 cze 22:21
marcin: αn= −2n + 1
22 mar 11:20