lolo: wyznacz dziedzine i miejsca zerowe funkcji opisanej wzorem
I x+2 I - 3
f(x) = --------------------
x2 + 10x + 25
7 gru 15:45
yoco:
D: to x2 +10x +25 ≠0 oblicz deltę i x1 ≠0 i x2 ≠ 0
miejsca zerowe to rozwiazanie równania
I x + 2 I - 3 =0 <=> I x +2 I = 3 <=> x+2 = 3 lub x+2 = - 3
czyli x = 1 lub x = - 5
7 gru 15:50
Mycha: no i akurat tutaj -5 nie bedzie bo dziedzina bedzie R\{-5}
7 gru 15:54
Dj Kichawa: Δ=0
x0=-5
tylko tyle ze zbioru R wykreslasz
7 gru 15:54
yoco: No jak x= -5 nie nalezy do D to tak

7 gru 16:00
lolo: D=R\{1, -5}
7 gru 16:03
yoco: Czyli

? nie ma miejsc zerowych

7 gru 16:06
Mycha: dlaczego niby do dziedziny nie nalezy x=1
7 gru 16:07
7 gru 16:07
merlin: f(x) =x2−4
x2−3x
22 mar 11:04