dowód
duo: Uzasadnij że jeśli liczby rzeczywiste a, b, c spełniają warunek a<b<c, to b+c/2>a+b+c/3
22 mar 12:01
irena_1:
a<b<c
b+c>a+a
b+c>2a
b+c+2b+2c>2a+2b+2c
3(b+3)>2(a+b+c) /:6
22 mar 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
| b+c | | 3b+3c | | 1 | 3b+3c | | 1 | (b+c) + 2b + 2c | |
| = |
| = |
|
| = |
|
| > |
| 2 | | 2*3 | | 2 | 3 | | 2 | 3 | |
| | 1 | (a+a) + 2b+2c | | 1 | 2(a+b+c) | | a+b+c | |
> |
|
| = |
|
| = |
| |
| | 2 | 3 | | 2 | 3 | | 3 | |
c.n.w.
22 mar 12:22
duo: Dziekuję bardzo Irenko i Arturze.
22 mar 12:32