Na loterii jest 50 losów, w których 4 wygrywają.Jakie jest prawdopodobieństwo
Wanda: 1. Na loterii jest 50 losów, w których 4 wygrywają. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że
wśród trzech kupionych losów jest dokładnie jeden wygrywający ?
Bardzo proszę o rozwiązanie metodą drzewka.
22 mar 21:59
Mila:

I po co to drzewko?
| | 4 | | 46 | | 45 | | 46 | | 4 | | 45 | | 46 | | 45 | | 4 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | 50 | | 49 | | 48 | | 50 | | 49 | | 48 | | 50 | | 49 | | 48 | |
| | 3*4*45*46 | | 23*45 | |
= |
| = |
| |
| | 50*49*48 | | 2*50*49 | |
22 mar 22:43