logarytmy
martaa: Oblicz:
log4232=
3log927+log1/39−√3log316=
5 sty 16:06
5 sty 16:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
32 = 2
5
4 = 2
2
| | 5 | | 5 | |
log432 = log22 25 = |
| log22 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 sty 16:11
martaa: ale tam jest log4232 a nie log432
5 sty 16:15
martaa: wychodzi mi 5 ale to chyba źle, bo ten logarytm z punktu a jest częścią przykładu i jak liczę
całość to wychodzi źle..
5 sty 16:25
martaa: kurczę, mógłby ktoś poomóc
5 sty 16:42
krystek: =log
432* log
432
| | log232 | | 5 | |
i teraz log432= |
| = |
| |
| | log24 | | 2 | |
5 sty 16:45
martaa: cały przykład jest taki:
| | 1 | | 7π | |
| −log4232− |
| sin |
| |
| 0,5−4*4√4 | | 2 | | 6 | |
| | 2 | |
w tym ułamku jest 64 do potęgi |
| , jakoś dziwnie się napisało. |
| | 3 | |
| | 5 | |
z pierwszego ułamka wyszło mi 2, z tego logarytmu ma wyjść |
| a z tego sinusa wychodzi mi |
| | 2 | |
| | 1 | |
|
| więc z całości wychodzi −{1}{4} a w odp jest, że powinno wyjść −4. |
| | 4 | |
5 sty 16:54
xyz: zapomnieliście że ten log trzeba podnieść do kwadratu wtedy wychodzi 6.25 a w tym sinusie
| | 1 | | 1 | |
powinno Ci wyjść − |
| bo sin210= sin (180+30)=sin30=− |
| przez to że to III ćwiartka |
| | 4 | | 2 | |
mamy minus
22 mar 20:26