matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak policzyc tę całkę?
awsdre:
∫ 2x/4x
2
+1
22 mar 15:35
irena_1:
2x
1
dt
1
∫
dx=
∫
=
ln|4x
2
+1|+C
4x
2
+1
4
t
4
4x
2
+1=t 8x dx=dt
1
2x dx=
dt
4
22 mar 18:15
huehuehue:
2x
1
8x
1
∫
dx=
∫
dx=
ln|4x
2
+1| + C
4x
2
+1
4
4x
2
+1
4
f'(x)
skorzystalem ze wzoru ∫
dx=ln|f(x)|+C
f(x)
22 mar 19:13