prosze o pomoc
kinga: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= n2 −9n +18. Poddaj liczbe ujemnych wyrazów tego ciągu.
22 mar 11:14
22 mar 11:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozwiąż nierówność
an <0
czyli:
n2−9n+18<0
i sprawdź ile NATURALNYCH liczb należy do przedziału rozwiązania tej nierówności
22 mar 11:16
irena_1:
Trzeba rozwiązać nierówność
n
2−9n+18<0
w liczbach naturalnych dodatnich
Δ=81−72=9
n ∊ (3, 6) ∩ N
+
n=4 lub n=5
2 wyrazy
22 mar 11:18
kinga: ale to są wyrazy dodatnie...a w zad mam wskazac liczbę wyrazów ujemnych...
22 mar 11:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
kinga ... to sa dodatnie INDEKSY

... policz sobie ile wynosi a
4 i a
5 ... zobaczysz
22 mar 11:29