Oblicz obwód sześciokąta foremnego o podanych punktach .
Lidia: Punkty A = ( −2 , 3 ) B = ( 3 , −2 ) są wierzchołkami sześciokąta foremnego ABCDEF . Obwód tego
sześciokąta jest równy :
A) 50 B) 30√2 C) 300 D) 5√2
23 mar 12:23
Patronus: oblicz odległość miedzy tymi punktami − to jest długość jednego boku. Sześciokąt jest foremny
czyli wszystkie boki ma równe. Zatem objetośc to 6*|AB|
No a odległość liczymy z wzoru:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
23 mar 12:46
vvvvvvvv: Δ=6−4*2=
24 mar 21:59