Brat i siostra mają w sumie 14 lat. Brat ma 2 razy tyle lat, ile siostra miałaby
madziara: Brat i siostra mają w sumie 14 lat. Brat ma 2 razy tyle lat, ile siostra miałaby wtedy,
kiedy on miałby tyle, ile ona ma teraz. Ile lat ma brat a ile siostra?
Ludzie! O co w tym chodzi?!
27 kwi 16:12
madziara: Wie ktoś, jak to złamać?
27 kwi 16:17
tim: Basia

HELP

Wychodzi mi b = 8, s = 6

Pomóż!
27 kwi 16:23
miśka: Brat ma 2 razy tyle lat, ile siostra miałaby wtedy, kiedy on miałby tyle, ile ona ma
teraz. Ile lat ma brat a ile siostra ja pierdziele
27 kwi 16:24
tim: Miśka spokojnie.
27 kwi 16:25
miśka: masakra
27 kwi 16:26
madziara: Takiego właśnie mam matematyka....
27 kwi 16:27
miśka: fajny
27 kwi 16:27
tim: Prosimy Basię o pomoc
27 kwi 16:33
tim: BASIA

Help!
27 kwi 16:56
madziara: Basiu! Prosimy
27 kwi 17:16
M.: Basia bedzie za godz
27 kwi 17:26
tim: Basia

Help!
27 kwi 19:56
tim: Do tego
27 kwi 20:05
@Basia: Już jestem. Spoko.
27 kwi 20:06
tim: Uf

Nie cierpię tego typu zadań... Nigdy mi nie wychodzą... Poćwiczylibyśmy kiedyś
razem ^^ ?
27 kwi 20:07
@Basia:
Teraz Kiedyś
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Brat x y czyli to było x−y lat temu
Siostra y y − (x−y) = y−x+y = 2y−x
x+y = 14
x = 2*(2y−x)
rozwiązać układ równań
27 kwi 20:12
@Basia: Jasne Tim. Tylko znajdź jakieś. Bo mi takie wariactwa, jak to, w ogóle do głowy nie
przychodzą.
27 kwi 20:13
@Basia: Dobrze Ci wyszło Tim ! Tu wyjdzie to samo.
27 kwi 20:15
tim: Mogę jeszcze jedno ci tu dać?
27 kwi 20:19
M.: Tim wklejaj zobaczymy jakie znalazles
27 kwi 20:20
tim: W pewnym sennym miasteczku mieszka pani Ewa, jej mąż Tomek oraz ich syn Marek. Tomek ma
teraz osiem razy tyle lat, co Ewa miała wtedy, gdy Tomek miał tyle lat, ile Ewa miała
przed piętnastoma laty. Za siedem lat Ewa i Tomek będą razem mięli 84 lata. Ile lat ma
obecnie każde z nich?
Świetne, co?
27 kwi 20:21
M.: 
to chyba ta sama zasada...
27 kwi 20:22
tim: Zadanie dla niełamliwych ?
27 kwi 20:30
M.: albo dla ludzi z duza odpornoscia psychiczna
27 kwi 20:31
tim: Ja zadręczyłem się tym "na śmierć"
27 kwi 20:31
@Basia:
Teraz Kiedyś
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ewa x x−(y−x+15) = 2x−y−15
Tomek y x−15 y−(x−15) = y−x+15
y = 8*(2x−y−15)
x+7+y+7 = 84
Zasada ta sama; zapis jeszcze bardziej zagmatwany.
To zdanie:
Tomek ma teraz osiem razy tyle lat, co Ewa miała wtedy, gdy Tomek miał tyle lat,
ile Ewa miała przed piętnastoma laty.
najlepiej czytać od tyłu.
27 kwi 20:32
xxxxx:(: Wierzchołki czworokąta wpisanego w okrąg dzielą go na łuki,będące w stosunku 1:2:4:5.
Oblicz miary kątów tego czworokąta.
27 kwi 20:32
tim: No właśnie to jest najgorsze zdanie...

Mam pyt. kiedy było to kiedyś?
27 kwi 20:35
xxxxx:(: pomoże ktoś


?
27 kwi 20:36
tim: Basiu mogłabyś to rozpisać (to zdanie?) Jak krok po kroku doszłaś do zapisu danego.
27 kwi 20:40
@Basia: Jest w tabelce.
Kiedyś: Tomek miał tyle lat co Ewa przed 15 laty czyli kiedyś miał x−15
Ponieważ teraz ma y więc było to y−(x−15) = y−x+15 lat temu
Wtedy Ewa, która teraz ma x, miała x−(y−x+15) = 2x−y−15
Teraz Tomek ma 8 razy więcej niż 2x−y−15
27 kwi 20:47
tim:

A może być
t − (t − e) − 15 − (t − e)
t − różnica ich wieku − 15 − różnica ich wieku?
Jak ona miała 15 lat mniej, to on żeby mieć tyle samo musiał mieć 15 lat mniej + różnicę
ich wieku. I wtedy ona miała o różnicę ich wieku mniej.
Z tego wynika, że Ewa miała e − 15 − (różnica wieku)
różnica wieku − zielone
27 kwi 20:51
tim: Żem bardzo czytelnie napisał
27 kwi 20:54
@Basia: W pierwszej linijce masz błąd. Tam jest t−15 a powinno być e−15. Dlaczego dwa razy
odejmujesz (t−e) ? Tylko raz. t−(t−e) = e e−15 bo tyle miała Ewa 15 lat temu.
27 kwi 21:03
@Basia:
Jak ona miała 15 lat mniej, to on żeby mieć tyle samo musiał mieć 15 lat mniej + różnicę
ich wieku. N[I wtedy ona miała o różnicę ich wieku mniej. ]]
To nie jest prawda. Ona miała 15 lat mniej.
Ale może ja czegoś nie rozumiem bo wynik masz dobry
e − 15 − (t−e) = 2e−t−15
27 kwi 21:07
tim: Basiu..
To zad. jest zagmatwane.
Pokaże na przykładzie.
Ona ma 35, on 40.
Jak ona miała 15 lat mniej (miała 20), to on żeby mieć tyle samo (20lat) musiało upłynąć (15lat
+ różnica (5 lat)) . Wtedy ona miała o różnicę ich wieku mniej ((jak on miał 20, ona miała 15)
28 kwi 10:56
@Basia: Zgadza się Tim !
Nie napisałeś przedtem, że to wiek Ewy
t − (t − e) − 15 − (t − e) = 2e−t−15 (czyli to samo co u mnie)
a ja myślałam, że liczysz wiek Tomka.
Ale moje rozumowanie wydaje mi się prostsze. Napiszę jeszcze raz.
e−15 Ewa 15 lat temu
t−(e−15)=t−e+15 to było tyle lat temu (bo teraz Tomek ma t lat)
e−(t−e+15)=2e−t−15 Ewa w tym samym czasie
28 kwi 16:43
agnieszka: siostra i brat maja lacznie 21 lat ile beda mieli lacznie za 5 lat
19 mar 15:08
krystek: 31
19 mar 15:40
agnieszka: mamy liczby od 1 do 9 musimy dodac do siebie trzy liczby aby sie nie powtorzyly i pomnozyc
przez siebie trzy liczby
20 mar 20:28
agnieszka: macie odpowiedzi zadan z kangurka zaczka 2013
22 mar 08:15
oliiwia: oliwia
2 gru 18:00
oliiwia: działanie 14 razy 2 =ile ja w tym ci nie pomogę
2 gru 18:03