matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
olla:
Skróć ułamki. Podaj konieczne założenia
a(a+2)
1.
2a
y
2
−4y
2.
2y−8
23 mar 09:36
Kinga:
1. a≠0
a(a+2)
a+2
=
2a
2
2. 2y−8≠0 y≠4
y
2
−4y
y(y−4)
y
=
=
2y−8
2(y−4)
2
23 mar 09:40