POMOCY!!!
Aga: Dwa wierzchołki prostokąta leżą na osi OX, dwa pozostałe należą do paraboli y=12x2 +2.
Wyznacz współrzędne wierzchołków tego prostokąta, jeżeli jego pole jest równe 39.
22 mar 17:39
Basia:
osią symetrii tej paraboli jest oś OY
musi więc być też osią symetrii prostokąta
stąd:
wierzchołki to A(a,0) B(−a,0) C(−a; 12a2+2) D(a; 12a2+2)
gdzie a>0
|AB| = 2a
|BC| = 12a2+2
2a(12a2+2) = 39
24a3+4a − 39 =0
jesteś pewna, że P=39 ? bo to równanie jest koszmarne
i zdaje mi się, że jego jedyny pierwiastek jest niewymierny
czyli wzory Cardano (ale to nie jest szkolny poziom)
24 mar 04:36