Prosta y=-2x+1 przecina parabolę
cat: Witam, mam problem z takim oto zadaniem:
Prosta y = −2x + 1 przecina parabolę y = 2x2−4x−3 w punktach A i B. Napisz równania prostych
AW i BW wiedząc, że punkt W jest wierzchołkiem paraboli y = 2x2−4x−3
Bardzo proszę o pomoc! Z góry dziękuję!
22 mar 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
a na jakim etapie się 'zacinasz'
22 mar 10:59
cat: Nie wiem jak to zacząć nawet...
22 mar 11:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1)
tworzysz układ równań z równania prostej i równania paraboli
krok 2)
rozwiazujesz ten uklad równań w celu wyznaczenia współrzędnych punktów A i B
krok 3)
wyznaczasz współrzędne wierzchołka paraboli (masz wzory do tego)
krok 4)
wyznaczasz proste przechodzące przez punkty A i W ... oraz B i W
koniec zadania
22 mar 11:05
cat: Dzięki, jestes wielki
22 mar 11:28