matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie z prawdopodobieństwa
majster:
Ze zbioru liczb 3 cyfrowych losujemy jedną jakie jest prawdopodobieństwo że będzie ona podzielna przez 63?
21 mar 21:31
Edyta PK:
Ω− ZBIÓR LICZB TRZYCYFROWYCH A− ZBIÓR LICZB TRZYCYFROWYCH PODZIELNYCH PRZEZ 63 A={126, 189, 252, 315, 378, 441, 504, 567, 630, 693, 756, 819, 882, 945} |Ω|=9*10*10=900 |A|=14
|A|
P(A)=
|Ω|
22 mar 11:35