Ułamki nieskracalne
Patuś : Czy istnieją dwa ułamki nieskracalne, jeden o mianowniku 14, a drugi o mianowniku 21, takie, że
ich średnia arytmetyczna jest ułamkiem o mianowniku 6 ?
13 sty 15:00
wetu:
23 mar 10:09
Skipper: nie istnieją −
23 mar 10:24
Skipper:
| | | | z | |
musiałoby zachodzić: |
| = |
| |
| | 2 | | 6 | |
| | 3x+2y | | z | |
czyli |
| = |
| ⇒ 3x+2y=14z zatem 3x musiałoby być parzyste więc i x parzyste |
| | 84 | | 6 | |
| | x | |
....czyli ułamek |
| byłby skracalny −  |
| | 14 | |
23 mar 10:46